fbpx

У Србији вас Господине амбасадоре НР Кина шије за три милијарде долара инвестиција!

0
(0)

Укупан износ америчких инвестиција у Србији износи око четири милијарде долара, а америчке компаније упошљавају преко 17.000 радника, изјавио је амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Скот је рекао у интервјуу за портал Нова економија да више од стотину америчких компанија и франшиза послује у Србији и додао да инвестиције зависе од стратешких одлука компанија о Србији, али и од ширег европског и светског тржишта.

„Најбоља маркетиншка средства за привлачење више инвеститора у Србију су успешне приче компанија које већ послују овде, заједно са транспарентним и повољним пословним окружењем“, рекао је он.

Амерички амбасадор је оценио да је економска сарадња САД и Србије јака и да постаје све јача.

„Према подацима Завода за статистику Србије, извоз Србије у САД у првих девет месеци 2017. године износио је 176 милиона долара, што је раст од шест процената у поређењу са истим периодом прошле године. И не само то, свакога дана све више компанија открива Србију као место за инвестирање које има много шта да понуди“, казао је он.

Скот је рекао да су програми помоћи САД уложили више од 325 милиона долара у јачање економских институција у Србији и привлачење страних инвестиција. Како је навео, то обухвата и помоћ Влади Србије да успостави електронско издавање дозвола у грађевинском сектору, што представља можда и најважнији фактор у успону Србије на листи Светске банке „Дуинг бизнис“ последњих неколико година.

Амерички дипломата је навео да САД и Влада Србије сарађују на многим пољима, а да је једна од најуспешнијих области економска сарадња.

„Наша сарадња са Владом Србије у овим областима доноси стварне плодове. ММФ је недавно изјавио да напори Србије да смањи свој дуг, и борба против неформалне економије подразумевају већи раст и нижу незапосленост. Муди (Moody) је раније ове године унапредио изгледе кредитног рејтинга Србије на стабилан, наводећи фискалну консолидацију, реформу тржишта рада, опоравак извоза и стабилност цена“, рекао је он.

Скот је навео да и не покушава да каже да је све постигнуто само захваљујући САД, већ да је поносан што његова земља помаже и сарађује с властима Србије у доношењу тешких одлука које омогућавају успехе.

Говорећи о томе шта би Србија требало да уради да би постала примамљивија инвеститорима, навео је реформу јавног сектора, јачање институција и независног судства.

„Светска Банка је идентификовала неколико кључних области у којима Србија заостаје за другима у региону, укључујући основне услуге као што су прикључци за струју, затим сложени порески систем, потешкоће у спровођењу уговора и заштита мањинских инвеститора. Међународни економски и финансијски стручњаци су такође саветовали Владу да побољша управљање проблематичним предузећима која су у државном власништву и по могућности их приватизује“, рекао је Скот.

Како је навео, Србији би помогло да смањи трошкове Владе и створи равноправну атмосферу пословања за приватне фирме и настави борбу против сиве економије.

Твитер како би комуницирао са грађанима

Амерички амбасадор је рекао да је отворио налог на Твитеру да би директно комуницирао с грађанима Србије и чуо њихове проблеме.

„Твитер нуди један другачији, директан канал комуникације са грађанима Србије, тако да сам га оберучке прихватио. Будући да је моја главна публика овде у Србији, одлучио сам да твитујем на српском. Твитови су моји, али замолим свог помоћника да провери граматику пре но што објавим било шта“, додао је Скот.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп оштро напао Немачку

5 (1) БЕРЛИН – Амерички председник Доналд Трамп оштро је напао свог савезника у Европи, …

Кина спрема `дигитални јуан` који ће убити Bitcoin и поткопати долар

5 (3) * Забринути експерти америчке агенције Bloomberg: „Кинески дигитални кеш  дизајниран је да буде …

Један коментар

  1. Osetili najbolju pljacku i eksploataciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *