Хроника

Фирма која гради Београд на води у корупцијском скандалу

Директор компаније Пицароти Монтенегро, подружнице италијанског гиганта који зида Кулу Београд, ухапшен у Црној Гори због злоупотребе положаја

Извршни директор компаније Пицароти Монтенегро (Pizzarotti) Антонио Факинети ухапшен је прекјуче у Црној Гори под сумњом да је извршио кривично дело злоупотреба положаја у привредном пословању и убрзо, након саслушања пуштен.

Ова компанија је главни извођач радова на луксузном одмаралишту Портоново у Боки Которској, а према писању подгоричких Вијести истражитељи сумњају да је из Црне Горе извучено око 21 милион евра пребацивањем новца на рачуне повезаних лица, а при томе је компанија остала дужна подизвођачима.

За нас у Србији ова вест је интересантна, јер је огранак ове иначе огромне италијанске грађевинске компаније ангажован као главни извођач радова на Кули Београд, највећем грађевинском објекту у Београду до сада. Пре три године компанија Белгрејд Вотерфронт и Пицароти су потписали уговор о градњи, а пре само три дана председник Србије Александар Вучић је обишао кулу и поручио да ће бити завршена до краја године, осим куполе која ће бити завршена касније.

У Србији Пицароти наступа преко предузећа Пицароти Миленијум, с обзиром да је сувласник у предузећу са четири одсто грађевинска фирма Миленијум тим, позната по великом броју пројеката која је радила за државу, од гасификације, преко Београда на води до најновијег, радова на метроу у Макишу. Такође, према писању медија, власници ове компаније блиски су Српској напредној странци.

У сваком случају то што су представници ове грађевинске компаније осумњичени у Црној Гори не мора ништа да значи за пројекте у Србији.

Према финансијским извештајима Пицароти Миленијум је прошле године забележио губитак од 153,9 милиона динара, након добити од 122 милиона динара годину пре. Ова фирма је имала значајне трансакције са повезаним лицима. Према финансијским извештајима за 2019. годину од централе Импреса Пицароти потраживао 901 милион динара, а на име камате је током 2019. и 2020. године приходовао 38,5 милиона динара. У билансу из 2020. године ово потраживање спало је на свега 17.000 динара.

У 2020. години расходи фирме Пицаротти Миленијум према повезаним лицима износили су 321 милиона динара углавном за консултантске услуге. Фирми Пицароти СА из Лугана у Швајцарској, која је иначе и оснивач београдске фирме, исплаћено је око 62 милиона динара на име консултантских услуга и камата, а италијанској централи Импреса Пицароти исплаћено је прошле године 250,5 милиона динара, такође на име консултантских услуга, трошкова гаранције за пројекат, трошкова заштите на раду и камата.

На име консултантских услуга и фирми Пиззаротти РУ је исплаћено 5,6 милиона динара, а фирми Мипиен СПА из Италије плаћено је 2,7 милиона динара за лиценце. Стање обавеза фирме која гради Кулу Београд према повезаним лицима на дан 31. 12. 2020. године износи 438,5 милиона динара.

Претходне, 2019. године расходи према повезаним лицима износили су 591 милион динара од чега највећи део, 318 милиона Миленијум тиму за извођење радова и консултантске услуге.

Економиста Горан Радосављевић који је и члан СДС-а истиче да је Пицароти огромна грађевинска компанија у Италији и да ово вероватно неће утицати на реализацију пројекта Куле Београд.

„Ипак је интересантно да тако велика компанија и на тако великом пројекту буде осумњичена за извлачење новца. Портоново је један од највећих пројеката на црногорском приморју. Интересантно је и да је у Београду та фирма ангажована на Београду на води са фирмом блиском властима“, напомиње Радосављевић додајући да та компанија има стварно добре референце.

Заиста списак референци на сајту ове породичне компаније коју води четврта генерација породице Пицароти је импресиван.

Наравно, највише пројеката је изведено у Италији, али ту је учешће на изградњи Дизнијевог забавног парка у Паризу, болница у Њујорку, Катару, Француској, Саудијској Арабији и Италији, затвора у Перуу, још на десетине великих пројеката.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!