понедељак , 21 септембра 2020

ФИРМА ПРЕМИЈЕРКИНОГ БРАТА ЗГРЋЕ МИЛИОНЕ ОД ДРЖАВНИХ ПОСЛОВА: Откад је Ана у власти приходи им скочили 6 милиона €!

0
(0)

Буразерски „Ассецо СЕЕ“ добио десетине тендера у министарствима, институцијама и јавним предузећима, а само током ове године са државом је склопио 13 послова

Компанија „Ассецо СЕЕ“, којом руководи Игор Брнабић, брат српске премијерке, од државе је претходних година зарадила милионе, а уносне послове је наставила да добија и након што је Ана Брнабић постала најпре министарка, а затим и председница Владе, открива Курир!

Дигитализација је у последње време један од државних приоритета, а управо поменута фирма је годинама ангажована за израду неопходних софтвера, па је тако само ове године од државних институција добила 13 послова.

Иако је Ана Брнабић раније тврдила да у овоме нема ничег спорног, симптоматично је да је фирма коју води њен брат 2016. године, када је она већ била у Влади, приходовала 39,6 милиона евра, што је за шест милиона више него годину дана раније.

Блиска сарадња

Да је „Ассецо СЕЕ“ блиско сарађивао са државним институцијама, писао је и Крик.

– Компанија „Ассецо СЕЕ“ основана је 1990. У власништву је истоимене фирме из Пољске, која се на свом сајту хвали да има највеће приходе од продаје рачунарске опреме и програма у југоисточној Европи. Власници пољске фирме су иностране компаније, а мали удео има и ЕБРД. Један од директора српског огранка је Игор Брнабић, министаркин (а сада премијеркин, прим. аут.) рођени брат, који је на то место именован у јануару 2016. Ова компанија добила је неколико десетина јавних набавки последњих година код више различитих министарстава, институција и јавних предузећа. Једна је од водећих ИТ компанија у Србији. Ана Брнабић је по доласку на место министарке рекла да верује да ИТ сектор може да буде окосница развоја Србије – пише Крик.

Иначе, Ана Брнабић је истицала да је потенцијални сукоб интереса пријавила Агенцији за борбу против корупције.

И Шешељ прозивао

– Уколико на тендеру као извођач победи „Асеццо СЕЕ“, чији је директор мој рођени брат, ја треба о томе да обавестим Агенцију да би она узела документацију на увид и проценила независно да ли је тај посао намештен или није – казала је.

И лидер СРС Војислав Шешељ је једном покренуо ово питање у Скупштини, на шта је Брнабићева одговорила да се нада да „јавност неће тражити да човек од 44 године са двоје деце да отказ јер му је сестра члан Владе“.

Признали да раде с државом, међу клијентима Рател, ЕПС, Пореска…

У фирми „Ассецо СЕЕ“ за Курир кажу да су у 2016. имали 22 посла с државним институцијама, а ове године су добили 13.

– Поређења ради, у 2015. компанија је победила на укупно 35 тендера. Неке од институција са којима смо имали пројекте током последње две године су Пореска управа, Рател, ЕПС, „Пошта Србије“ – кажу они. На питање да ли добијају више послова откако је Ана Брнабић у власти, сестра једног од директора фирме, одговарају:

– Учествујемо на јавним тендерима који имају транспарентне тендерске процедуре за које постоје закони који их регулишу. Обим добијених послова није се мењао у последње две године.

Курир / Екипа Курира

Фото: Фонет, АП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чистачица „почистила“ накит Аца Ђукановића вредан 700 хиљада евра

5 (1) „Пешукић су позвали посљедњу и она је одмах признала да је мјесецима узимала …

Ана Брнабић потврдила да Србија купује вакцине против корона вируса од Била Гејтса!

4.3 (12) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом ЦОВАX о приступу вакцини против вируса …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *