Фирме повезане са Орбаном, Вучићем и Брнабић раде расвету широм Србије!

0
(0)

Посао замене уличне расвете широм Србије преузеле су компаније повезане са људима из најближег окружења Виктора Орбана, Александра Вучића и Ане Брнабић, а 25 милиона евра добиле су те фирме у само неколико градова у којима је СНС на власти, објавио је БИРН.

Kако се наводи, главна улога у увођењу ЛЕД осветљења у Мађарској припала је фирми Елиос Инноватив Зрт којом су руководили Иштван Тиборц, 32-годишњи супруг Орбанове најстарије ћерке Рахел и његов пријатељ и пословни партнер Балинт Ердеи, да би годину дана касније фирма кренула са послом увођења ЛЕД осветљења у десетини градова у Мађарској.

Неколико месеци након што су Орбан и Вучић, тадашњи премијер Србије, одржали прву заједничку седницу Влада, фирма је отворила свој огранак у Србији у децембру 2014. године.

БИРН и Директ 36 открили су везе између Елиоса и фирми које раде у Србији – Елиос СРБ, ЕСЦО Елиос, ЕНЕФ-Енергетска ефикасност и фирме У Лигхт Kфт, која је отворила огранак у Србији.

Па су тако у послове увођења ЛЕД осветљења са овом мрежом повезаних компанија укључене и Јужна Бачка, Kееп Лигхт и Сомборелектро, као и словеначка фирма Ресалта, чији је сувласник инвестициони фонд на чијем је челу некадашњи послодавац премијерке Ане Брнабић.

Након што је Европска канцеларија за борбу против корупције (ОЛАФ) започела истрагу о 35 пројеката за улично осветљење у Мађарској, Орбанов зет напустио је фирму у априлу 2015. године.

Истрага ове канцеларије у свим случајевима показала је „озбиљне неправилности“ и „сукоб интереса“, а у 17 случајева и „организовану превару“.

Његов пријатељ Балинт Ердеи фирму је напустио седам месеци касније. Међутим, у фебруару 2016, Елиос СРБ је преузела друга Ердеијева фирма – Wоодy Холдинг, која се данас зове Редwоод Холдинг.

Новинари БИРН-а и Директ36 упитали су Орбана и Вучића да ли су њихови добри политички односи допринели сарадњи фирми које су блиске њима и њиховим политичким странкама, да би представница за штампу председника Вучића рекла да то нису питања за председника.

На другој страни, прес службе Орбана поручили су да се „премијер не бави пословним питањима“.

Новаекономија.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

РАДНИЦИ ЕПС БЕСНИ, СМАЊЕНА ИМ ПЛАТА Одговоре траже од министарке Михајловић и Грчића!

5 (6) Молим Вас да хитно закажете састанак са Синдикатом радника Електропривреде Србије на тему …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend