fbpx
Насловна / Србија / Економија / Фискални савет: Реформе не иду како треба, Србија и даље у нагомиланим структурим економским проблемима!
Фискални савет: Реформе не иду како треба, Србија и даље у нагомиланим структурим економским проблемима! 1

Фискални савет: Реформе не иду како треба, Србија и даље у нагомиланим структурим економским проблемима!

Kако су радили Фискални савет и Државна ревизорска институција у претходној години – то су биле две теме Одбора за финансије, чији су чланови заседали током дана у Скупштини Србије. На седници одбора из редова посланика владајуће коалиције – низ критика на рачун рада чланова Фискалног савета, уз констатацију да се баве више политиком, него струком.

“Имали смо добру сарадњу и са матичним одборим и са другим одборима”, оцењује члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

“Е ја не ценим тако, а ми смо ти који то ценимо, а не ви…”, био је одговор Верољуба Арсића из СНС.

Да ли је сарадња на релацији Фисклани савет – скупштински одбор за финансије била добра или не, одговор зависи од тога коју страну питате. На седници Одбора за финансије на дневном реду међу 11 тачака били су извештаји о раду Фискалног савета за 2017. и 2018. годину, као и извештај Државне ревизорске институције за претходну годину.

Главни закључак Фискалног савета је да отвара простор за дубљу анализу структурних проблема који су нагомилани на пољу економије у Србији, али и додају да је сазрело време да се укине забрана запошљавања.

Иако чланови Фискалног савета кажу да су задовољни сарадњом са Одбором, представници СНС-а који су чланови одбора имали су потпуно другачију поруку. Kажу – нису задовољни радом Фискалног савета, јер се “баве политиком више него сто се баве струком”.

Адвертисементс

“Зашко кажем није добро? Зато што Фискални савет, на ивици законитости, мало више се бави политиком, мало мање оним због чега је основан. Ево, једно питање – зашто привредни раст Србије заостаје, није презентован овде у Народној скупштини, добили га јесмо, презентовано је, замислите, на Бизнис форуму на Kопаонику…Ето, нисте чули нас у скупштини шта мислимо о њему, а рекли бисмо свашта”, изјавио је Верољуб Арсић из СНС-а.

“Оно што је апсолутно алфа и омега свим фискалним саветима, и ми то знамо, јесте да не смемо да водимо никакву политику. Дакле, оно што ми радимо је да објављујемо анализе и бројке, некима се те бројке можда неће свидети, некима ће се можда свидети, али оно што ми мислимо јесте да су те бројке неспорне. И апсолутно смо отворени за било коју врсту стручне дебате или покушаја оспоравања тих бројки”, одговорио је Никола Алтипармаков из Фискалног савета.

Објективно, темељно, прецизно – такве похвале није добио Фискални савет, али јесте Државна ревизорска институција. Свој рад у 2018. години, представили су кроз статистику: урадили су више од 220 ревизорских извештаја, од којих је 140 финансијских ревизија, 58 извештаја о правилности пословања и два извештаја о сврсисходности пословања.

Н1 Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Здравковић: Ав… Афганистан 11

Мирослав Здравковић: Ав… Афганистан

Осим дроге и НАТО свака сличност Авганистана и КиМ је у робној размени са иностранством. …

Економија у к, индустријска производња у паду за 6,1 одсто, спољнотрговински дефицит све већи 13

Економија у к, индустријска производња у паду за 6,1 одсто, спољнотрговински дефицит све већи

Индустријска производња у Србији у јуну ове године је опала за 6,1 одсто у односу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *