Фридман: Криза у ЕУ није само економска, већ и политичка и морална

0
(0)

Криза у којој се налази Европска унија (ЕУ) није само економска, већ и политичка и друштвена, односно културна и морална, оценио је оснивач америчке безбедносне и издавачке компаније „Стратфор“

Џорџ Фридман, уз констатацију да је проблем ЕУ што је обећала трајни мир и напредак, „мада то нико не може да гарантује“.

Фридман тврди да чланице ЕУ не желе да покривају финансијске проблеме других чланица.

Немачка и Грчка су део ЕУ, али немају заједничку судбину. Ако немају заједничку судбину, шта је сврха ЕУ, упитао је Фридман.

Наводећи да је идеја „америчке републике“, засноване на једнакости свих људи, била суочена са робовласништвом, због чега је избио грађански рат између Уније на северу и јужне Конфедерације, Фридман је упитао да ли може опстати ЕУ, заснована на различитим обичајима, очекивањима и економијама својих чланица.

Евро је заједничка валута, али се на новчаницама не налази било чија слика, јер је историја чланица еврозоне толико различита да нема заједничких хероја, константовао је Фридман.

Он тврди да ЕУ није очекивала да ће се суочити са кризом, јер је сматрала да ће се мир и просперитет одржати, што се није догодило.

У Европи нема јединства у вези страха Румуније или Русије поводом Украјине. Нема ни правог јединства о томе како се суочити са тероризмом у име ислама. Јендоставно – нема јединства, оценио је Фридман.

Уколико можете бити искључени из еврозоне или одлучити да затворите границе за Словаке у потрази за послом у Данској, онда можете да затворите и границе за немачке производе. Ако је то могуће, каква је судбина Немачке, која рачуна на способност да своје производе продаје у целој Европи, пита Фридман.

Он је константовао да ЕУ постаје споразум који нека земља може напустити, уколико јој то одговара.

Када се Југ отцепио, Северњаци су били спремни да умру, како би сачували САД. Да ли постоји особа која би дала живот за очување ЕУ, блокирање сецесије и захтев за дељењем заједничке судбине, упитао је Фридман.

 

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија: Могућ прекид дијалога са ЕУ

5 (2) Русија може да прекине дијалог са Бриселом, рекао је министар спољних послова Русије …

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

7 Коментара

  1. Na Euroviziji kad pobedi Koncsita Würst (u prevodu radodajka kobasica) pederei se zene i usvajaju decu itd itd moral im je srozan do jaja.

  2. Eto ponekad moram da se slozim sa nekim amerom.Srpski narod treba da shvati da je eu hitlerova tvorevina samo perfidnije konstruisana.isti cilj :porobljavanje naroda od nemacke.

  3. Zar Srbija jos uvek zeli u Evropsku uniju ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend