Функционери напредњака нападају медије да прикрију да је Вучићев син седео са припадницима нарко мафије

Функционери напредњака нападају медије да прикрију да је Вучићев син седео са припадницима нарко мафије

У донекле предвидивом маниру, дан након објављивања приче о томе да је новинарка портала Крик Бојана Павловић била пресретнута, а потом и застрашивана од стране више особа због тога што је фотографисала сина председника Србије, готово цео државни врх пожурио је да се огласи.

Међутим, нико од њих није сматрао да је неопходно да осуди шиканирање новинарке, јавно апелује на полицију да испита околности под којима се то десило или отворено постави питање – због чега син председника Републике седи у друштву особа које управо полиција доводи у везу са организованим криминалом. Уместо тога, заједнички именитељ свих изјава званичника био је напад на новинаре које се баве овом темом и оптужбе да покушавају да, преко сина, нападну председника.

Управо ова реакција надлежних, према речима главног уредника Крика Стевана Дојчиновића, је најстрашнија, пошто показује да они не виде ништа проблематично у чињеници да се син председника виђа са неким ко се повезује са навијачком групом „Јањичари“ и кавачким кланом.

– Председник Србије је био дужан да објасни које је природа односа између његовог сина и особа из навијачких група. Уместо тога, он је одлучио да то тумачи као напад на њега, због чега ћемо остати ускраћени за тачну информацију колико дубоко сежу ти, очигледно блиски, односи, наводи Дојчиновић, истичући да је фотографија Данила Вучића и Александра Видојевића још један доказ о везама организованог криминала и власти.

Подсетимо, координираној кампањи оптужби и увреда претходио је инцидент у којем је учествовало неколико особа, од којих су се неке представиле као службена лица.

Наиме, након што је фотографисала Данила Вучића како у друштву Александра Видојевића, истакнутог члана навијачке групе „Јањичари“ који се доводи у везу са кавачким криминалним кланом, посматра фудбалску утакмицу у једном ресторану, новинарку Крика Бојану Павловић пресреле су три особе тврдећи да су службена лица.

Они су јој рекли да ће бити приведена, тражећи јој да обрише слике из телефона. Убрзо, појавиле су се још две особе које се нису представиле, од којих је једна отела телефон новинарки Крика.

На питање због чега је то урадио, он је додао да не мора ништа да објашњава јер је цивил. Након тога групи су се придружили Видојевић и Немања Срећковић, такође припадник навијачке групе „Јањичари“ који је био у ресторану, а тројица полицајаца су се удаљили.

Видојевић је рекао да новинарки врате телефон, додајући да га Крик, текстовима које објављује о њему, угрожава.

Коментаришући оптужбе да свесно нападају сина председника Србије, Дојчиновић додаје да Данило Вучић уопште није у фокусу њиховог рада.

– Ми истражујемо организовани криминал. Ми се не бавимо Данилом Вучићем, већ особама са којима он седи. Међутим, ми нисмо могли да прећутимо чињеницу да се, по свему судећи, син председника интензивно дружи са особама које су повезане са криминалним организацијама, каже Дојчиновић.

Он је као позитиван сигнал оценио чињеницу да се Заштитник грађана заинтересовао за овај случај и да је већ обавио разговор са њиховом новинарком. Како наглашава, и Крик ће, након консултација са адвокатима, пронаћи одговарајућу форму како би приморали полицију и тужилаштво да открију ко су људи који су пресрели њихову новинарку.

Адвокат Слободан Ружић, који је између осталог заступао породицу убијеног новинара Славка Ћурувије, истиче да је кључно питање овог инцидента, због чега су се полицајци повукли када су до новинарке дошли људи за које се сумња да имају везе са организованим криминалом.

– То је посао унутрашње контроле МУП-а да открије ко су ти службеници и због чега су отишли са лица места. То имплицира да су те групе људи јаче од власти, наводи Ружић.

Што се тиче самог инцидента, он напомиње да је у питању класична демонстрација силе, али да би то тешко могло да се подведе под неко озбиљније кривично дело.

Захтеве полицији да утврди шта се догодило претходних дана упутило је више новинарских удружења. У току јучерашњег дана, мрежа „Сафе јоурналист“ која окупља више од 8.200 медијских професионалаца из региона, упутила је исти захтев.

„Јавност мора бити информисана о налазима истраге и корацима предузетим против починилаца. У случају да су особе које су зауставиле Бојану Павловић били полицајци, захтевамо разјашњење њиховог наводног понашања“, навели су у саопштењу, додајући да ће о овом случају обавестити све домаће и међународне актере.

Коментаришући нападе на медије који су уследили након објављивања фотографије председниковог сина, председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић каже за Данас да је у питању класична замена теза коју су представници власти користили и у прошлости.

– Циљ тога је да се код грађана пробуди емпатија, истичући да је син председника под ударом, истовремено у потпуности игнорисати чињеницу да се ради о некоме ко се континуирано дружи са лицима из криминогене средине. Амбиција је да се све незгодне информације из приче замаскирају тобожњом бригом за председниковог сина, наводи Бодрожић.

Околности под којима је дошло до застрашивања Бојане Павловић за новинара Динка Грухоњића нису ништа друго до још једног показатеља да су припадници организованих криминалних група које постоје под маском навијачких групација потпуно недодирљиве.

– Каква је то држава која не може да стане на пут тој организованој криминалној групи? Једино рационално објашњење је да држава не жели да им стане на пут јер, осим што су им корисни у пословном смислу, имају употребну вредност и у обрачуну са ‘унутрашњим непријатељем’, а медији су већ годинама на врху тог списка, истиче Грухоњић, који је и сам често био на мети екстремиста.

Већи проблем, према његовим речима, од кампање блаћења којом су изложени медији, је чињеница да се онај други део друштва, који не потпада под утицај власти, оклева да се јасно изјасни о овом случају.

– Тај кукавичлук је вероватно већи проблем од чињенице да живимо у једном ауторитативном друштву, закључује Грухоњић.

Случајно се сликали четири пута

Александар Видојевић, особа која се у среду увече налазила у друштву Данила Вучића, један је од оптужених у поступку који се води због демолирања клуба „Комитет“ у београдској Бетон хали. Годинама уназад сматра се једним од вођа навијачке групе „Јањичари“, коју је до убиства 2016. године, предводио Александар Станковић. Ова група, сматра се блиском кавачком криминалном клану који је већ годинама у сукобу са ривалским шкаљарским кланом. У сукобу ова два клана, према подацима Крика, од 2015. године, убијена је најмање 41 особа.

Поред фотографије коју је пре два дана објавио Крик, у претходне две године објављене су још три фотографије на којима се налази син председника Србије и Видојевић. Прва фотографија њих двојице забележена је 2018. године током фудбалске утакмице Србије и Костарике на Светском првенству у Русији. Поред њих двојице на слици се налазе и други припадници ове навијачке групе, од којих су неки осуђени због трговине дрогом и ношења оружја.

Коментаришући ту слику Александар Вучић је изјавио да му није лако да објасни свом старијем сину Данилу „то што воде кампању против њега последњих дана“.

– Да му ја сад објашњавам што су га напали што је ишао да навија за Србију и што је викао ‘Ја те волим Србијо!’ и што каже ‘На три места од њега је био неки који му се не свиђа навијач Партизана’. Узгред, мој син није навијач Партизана, рекао је Вучић, пропустивши да објасни како се његов син нашао у друштву навијача против којих су вођени поступци за различита кривична дела.

Почетком године објављена је фотографија из Бањалуке са прославе Дана Републике Српске. На тој фотографији у друштву Вучића и Видојевића седи и први човек ФК Црвена звезда Звездан Терзић, као и син члан Председништва БиХ Милорад Додик. Недавно, у склопу текста о сукобу кавачког и шкаљарског клана објављена је и фотографија Данила Вучића и Видојевића на некој прослави, али није јасно када и где је она направљена.

Том приликом реаговао је посланик СНС-а Владимир Ђукановић тврдећи да је поента „квази новинара“ да потенцирају да је Данило Вучић био „у друштву извесних момака који су ваљда припадници једне од навијачких група на партизановом југу“.

„Значи, Данилов грех је што је негде седео и што су тамо седели неки људи, пошто никада нисмо чули да су тог момка, кога иначе познајем од када се родио, напали да је нешто украо, негде се насилнички понашао, можда починио неко кривично дело и сл. Наравно, то никада неће ни моћи да напишу, јер се ради о сјајном и изузетно лепо васпитаном момку. Ипак, кампања криминализације породице Вучић је бесомучна“, казао је Ђукановић у априлу ове године.

*Александар Вучић, председник Србије

„Мој син Данило је поштен и пристојан младић. Крив је само зато што је мој син. До њих, неодговорних и непристојних, никада нико није деци политичара цртао мету на челу. Нападајући ми дете, довели су ме у угао из којег више немам где. Борићу се свом снагом и победићу све њихове лажи. Обећавам им то“, навео је Вучић на Инстаграм налогу „будућносрбијеав“.

*Ана Брнабић, председница Владе Србије

„Стављање мете на младића од 22 године је, у вашем свету, легитимна политичка борба. Развуците га по тwт, упрегните истраживачке таблоиде да га фотографишу док гледа утакмицу, повежите са мафијом, само да би ударили по његовом оцу. Ви сте блато против кога кажете да се борите“, написала је Брнабић на твитеру уз насловну страну листа Данас од петка.

*Синиша Мали, министар финансија

„Драган Ђилас директно преко својих пропагандних гласила наставља да води најпрљавију политичку кампању против деце председника Србије Александра Вучића. Такву политичку стоку и барабу никада нисмо имали прилику да видимо у политици. Без имало срама и стида напада сина председника Вучића, јер је гледао утакмицу и то на јавном месту, у једној од најпрометнијих улица у Београду. Срамотан, безобразан и бестидан покушај да се некоме уништи породица!“

*Игор Мировић, председник Покрајинске владе

„Оваква беспризорна кампања лажи и мржње није забележена у нашој земљи и доказ је за немоћ и примитивизам дела опозиционих представника. Мржња не може бити део политике, а лаж не може заменити резултате које је Србија постигла у протеклом периоду. Најбољи одговор на кампању лажи Драгана ђиласа даће грађани на изборима.“

*Дарко Глишић, председник Извршног одбора СНС-а

„Осим што је велика лопужа, Драган Ђилас из дана у дан доказује и да је велика битанга и да му ништа није свето. Иза праћења сина председника републике, Данила Вучића и његовог медијског линча стоје лично Драган Ђилас и његови медији.“

*Бранислав Недимовић, министар пољопривреде

„Још се ни мастило није осушило, а новинари по налогу или по команди Драгана ђиласа настављају хајку на децу председника Србије, а пре пар недеља су се позивали на заштиту породице. Народ Вас је прозрео и чак ни Ваши саборци више не презају да изговоре истину! Политичка прошлост је Ваша реалност, као и језик којим зборите. Збогом и не повратило се.“

*Зорана Михајловић, министарка грађевинарства

„Ниједно дете не сме да испашта због тога што се његови родитељи баве политиком, нити ико има право да користи децу да преко њих напада политичке противнике. Нападајте Вучића колико желите, али немојте децу да увлачите у ваше политичке обрачуне. Очекујем да и други политичари осуде овакво понашање, јер ничије дете и породица не сме бити мета нити колатерална штета у политичким обрачунима.“

Премијерка не зна ко је Видојевић

Нисам сигурна да би у другом делу света било дозвољено да неко дође и фотографише децу председника републике и мислим да је то недопустиво. Мислим да то да малтретирате младића од 22 године само зато што је син председника републике, да изађе у центар града, да погледа утакмицу, да седи у кафићу и да њега нон стоп неко малтретира, да га нон стоп неко прати, да га нон стоп снима, и вама је то прихватљиво. Ја не бих волела да живим у таквој Србији. Вама је прихватљиво да се малтретира било ко са ким се ви не слажете“, казала је Брнабић на конференцији упитана о одузимању телефона новинарки КРИК-а. На опаску да је тема Александар Видојевић, члан Партизанове навијачке групе „Јањичари“, који се у полицији води као особа повезана са кавачким кланом, Брнабић је рекла да не зна ко је Видојевић и да се неће распитивати о њему у МУП-у.

Ђилас: Није нормално повезивати ме са фотографијом

Лидер Странке слободе и правде и један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас је рекао новинарима у Београду да „није нормално“ то што њега нападају и тврде да он стоји иза фотографисања Данила Вучића, сина председника Србије, у друштву с Александром Видојевићем, хулиганом блиским црногорском „кавачком клану“. „Ја немам речи да бих могао да оценим шта је то. Знам само да то није нормално и да то не треба да се ради“, рекао је Ђилас, додајући да се у политику вратио да би се режим променио и оценио: „На власт не морам да се вратим, али они са власти морају да оду“.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ко је Аца Рошави: Вучићева веза у Беливуковом клану

Ко је Аца Рошави: Вучићева веза у Беливуковом клану

Вељко Беливук, вођа криминалне организације осумњичен за убиства и отмице рекао је на саслушању у …

Вучићева нарко мафија покушала да постројава "Исток" због "Вучићу педеру" па добили по пи*ци! (видео)

Вучићева нарко мафија покушала да постројава “Исток” због “Вучићу педеру” па добили по пи*ци! (видео)

Други пут у размаку од само пет дана на мечевима Партизана чуло се скандирање намењено …

Један коментар

 1. bar do sada bi obicaj da se kriminalci, oni sto ukradu kokosku il bespravno prodaju lubenicu, od narodne milicije premlate i ponizavaju, pa i za mnogo manje zlocine, recimo ako se u tramvaju voze a karte nemaju, a da ne govorimo o onima koji nekoga ubiju.
  sad imamo nekog izmeta i smrada, neutemeljenog u Srbiji, uzurpatora i tiranina, koji cini surove genocidne zlocine, protiv Srbskoga Naroda, zlocine protiv covecnosti, ekonomske i kulturne; svi su oni poznati i mnogo puta pretresani, a narod cuti a copori servijanski, uvek robovi i sluge tudjina, brane svoga cara, satanistu i zlikovca iz samoga pakla.
  svi bi sa njim da saradjuju, svi bi da mu sluze i muda titraju, a mnogi tako da drugi o tom neznaju.
  sibicar balija mnogo para i zlata ima, i jos ce imati, pa se valja sa njim druziti i sto za njim ostane pokupiti.
  ne nadje se niko karaguza za genocid optuziti i za grkljan uvatiti, ni bosko, ni djilas, ni onaj sto nas ko decu /ometenu u razvoju/ oslovljava, koji o razumevanju, oprastanju i ljubavi prica a niko o najezdi barbara, ko da se ne valja.
  svi koji u politiku se pustili naj veci neprijatelji medju sobom postali, hteli bi svi da vladari budu, svi bi od pominjanog balije da uzmu neku paru, i da ga ostave na miru.
  a kara badzi, baliji i stanicnoj kurvi, sa kolicinom pokradenog i otetog porasla bezobzirmost, drskost i podmuklost, balija nikad jaci, sad svoje zlocine ne krije, vec otvoreno najavljuje.
  ako jos stigne da nas spricuje, bicemo mirni ko bube, cutati i raditi, bulju po potrebi poturiti, malo jesti i jos manje srati, balija, majmun i magarac je bog sa kojim se ne treba igrati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *