Г7: Јуан треба да уђе у корпу валута ММФ-а

Г7: Јуан треба да уђе у корпу валута ММФ-а

Група седам најразвијенијих земаља света (Г7) начелно се слаже да би кинеска валута јуан требало да буде део корпе валута Међународног монетарног фонда (ММФ), али нема потребе да се са тим жури, изјавио је немачки министар финансија Волфганг Шојбле.

„Постоје техничка питања и не само техничка. У потпуности се слажемо да укључење јуана треба да буде циљ, али са тим не треба да се жури“, рекао је Шојбле након састанка министара финансија и гувернера централних банака Г7 у Дрездену, пренела је агенција Франс прес.

Пекинг покушава да осигура да јуан игра већу улогу у светском финансијском систему, рецимо да учествује у корпи валута које чине ММФ-ова специјална права вучења.

Вашингтон је дуго тврдио да је кинеска валута подложна манипулацијама, али је ММФ прошле недеље поручио да сматра да јуан више није потцењен.

„Сматрамо да је значајна реална апресијација јуана током прошле године довела курс те валуте на ниво који више није потцењен“, навео је ММФ.

Вредност јуана је годинама била узрок тензија Кине и њених трговинских партнера, на челу са Вашингтоном, који су оптуживали Пекинг да јуан држи на вештачки ниском нивоу који кинеским извозницима пружа неправедну конкурентску предност, што је Пекинг негирао.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Струја поскупљује скоро осам одсто

Струја поскупљује скоро осам одсто

Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 …

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, односно Агенција …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *