Г7: Јуан треба да уђе у корпу валута ММФ-а

Г7: Јуан треба да уђе у корпу валута ММФ-а

0
(0)

Група седам најразвијенијих земаља света (Г7) начелно се слаже да би кинеска валута јуан требало да буде део корпе валута Међународног монетарног фонда (ММФ), али нема потребе да се са тим жури, изјавио је немачки министар финансија Волфганг Шојбле.

„Постоје техничка питања и не само техничка. У потпуности се слажемо да укључење јуана треба да буде циљ, али са тим не треба да се жури“, рекао је Шојбле након састанка министара финансија и гувернера централних банака Г7 у Дрездену, пренела је агенција Франс прес.

Пекинг покушава да осигура да јуан игра већу улогу у светском финансијском систему, рецимо да учествује у корпи валута које чине ММФ-ова специјална права вучења.

Вашингтон је дуго тврдио да је кинеска валута подложна манипулацијама, али је ММФ прошле недеље поручио да сматра да јуан више није потцењен.

„Сматрамо да је значајна реална апресијација јуана током прошле године довела курс те валуте на ниво који више није потцењен“, навео је ММФ.

Вредност јуана је годинама била узрок тензија Кине и њених трговинских партнера, на челу са Вашингтоном, који су оптуживали Пекинг да јуан држи на вештачки ниском нивоу који кинеским извозницима пружа неправедну конкурентску предност, што је Пекинг негирао.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и напредне економске убице предали Словенцима Комерцијалну банку за само 387 милиона евра!

Вучић и напредне економске убице предали Словенцима Комерцијалну банку за само 387 милиона евра!

0 (0) У Министарству финансија Србије у Београду данас је потписан уговор о продаји Комерцијалне …

Прете ММФ-ом као батином

Прете ММФ-ом као батином

5 (1) Вест да Међународни монетарни фонд (ММФ) остаје без клијената, те да већина земаља, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend