Галеника: Дачић и СПС као Алибаба и четрдесет разбојника (видео)

0
(0)

Београд — И док истрага треба да покаже какве су злоупотебе опљачкале Галенику и од успешне комапније створиле губиташа запослене брине каква је њихова судбина.

Да су паре из Галенике годинама извлачене на разне наћине, наслућиували су и запослени .

Они мисле да је проналажење одговорних важно, али да би за будуће пословање комапније, било још важније да пронерверни новац буде пронађен.

„Синдикат и запослени мање-више очекују да држава уради свој посао и да се у складу са законом истрага спроведе, заврши, пронађу кривци, али оно што нас највише занима јесте да се,а ко је икако могуће, по први пут тај новац који је нестао врати у фабрику. Ако би се тај новац пронашао и вратио у фабрику, ми не бисмо имали никаквих проблема у пословању и приватизација не би била неопходна“, каже Зоран Пантелић, из синдиката „Независност“. 

Стратешки партнер за Галенику увелико се тражи. Документацију је, међутим откупила само једна компанија – амерички Валијант. фармасеутикалс. У циљу решавања питања вишка запослених, министарство рада већ је понудило социјални програм за превремени одлазак из фирме ,али се за тај програм пријавило 330 запослених. Сада се чека понуда будућег стратешког партнера 

„Ми не знамо, али вероватно би било неког технолошког вишка, из тога разлога су и један и други синдикат тражили понуду да нам се достави понуда одмах по пријему уколико Валент и достави такву понуду Министарству финансија, да и ми ако синдикати будемо обавештени о томе, како бисмо припремили социјални програм, како бисмо са евентуалним стратешким партнером преговарали и разговарали о условима рада запослених“, каже Тамара Лалић, из Самосталног синдиката. 

А Проблеми са којима се суочава Галеника нису ништа ново, о неправилностима у раду те компаније слушамо годинама, каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија . Многа јавна предузећа која су спремана за приватизацију су осиромашена ненаменским набавкама и ангажовњем посредника. 

„Оно што не би смело да се догађа то је да се иста питања провлаче кроз штампу а да државни органи не реагују и не спроведу конкретне истраге о испитивања о злоупотребама-да се одржава неки провизорни статус предузећа не знајући шта ће бити“… 

Главни проблем у јавним и осталим предузећима јесте непостојање ефикасног надзора, каже Ненадић. Према његовим речима, начин избора руководства, махом партијских кадрова,и неблаговремено доношење програма рада, као и кршење закона о јавним набавкама, доприонели су бројним злоупотребама у српским јавним предузећима.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (900) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

3 Коментара

  1. Сваки свога скота за гршу… Судство и онако не функционише!

  2. RT @srbijadanas: Галеника: Дачић и СПС као Алибаба и … – http://t.co/MUFWWxOkSk #Srbija http://t.co/nVUb9moMl7

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend