четвртак , 24 септембра 2020

Гаспром: Србија са Јужним током ново европско енергетско чвориште

0
(0)

Железнице Србије су спремне да превезу 650.000 тона цеви за гасовод Јужни ток у нашој земљи, а почетак железничког транспорта се очекује већ у марту, речено је данас Танугу у српским железницама.

Железнице су имале више састанака са представницима фирме Центрогас из Русије око транспорта цеви за Јужни ток и већ је направљена платформа за тај посао са локацијама и техничким могућностима за истовар и чување цеви, рекао је генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић.

Направљен је добар план прилаза за транспорт цеви које ће, према његовим речима, долазити из више праваца – Бугарске, Мађарске и Црне Горе.
„Ми смо рекли руским партнерима да можемо да обезбедимо истовар да не би морале да се користе специјалне велике машине из Москве“, рекао је Симоновић додајући да српски оперативци могу то да ураде, као и да ће тако више новца од тог пројекта остати у Србији.

Железнице Србије су из истих разлога понудиле руским партнерима варијанту да се приликом транспорта користе комбиновани возови, састављени од српских и руских вагона, казао је он. Симоновић је напоменуо да ту постоји мањи технички проблем који ће бити решен, а то је да се у Русији користе шири колосеци.

Према његовим речима, развој транспорта је апсолутни приоритет за Железнице Србије у 2014.

Директора Дирекције за превоз Железница Србије Негослав Теофиловић је рекао да ће цеви бити транспортоване у Србију са најмање два воза дневно. Према речима Теофиловића, српске железнице имају довољан број локомотива и квалификованих радника за тај посао, тако да ће бити испоштовани сви захтеви наручиоца посла.

Јужни ток ће транспортовати природни гас из Русије до земаља ЕУ.

Заваривањем првог споја цеви на гасоводу у Шајкашу код Новог Сада и церемонијом у Палати Србија у Београду је у новембру 2013. означен свечани поцетак радова на деоници Јужног тока кроз Србију, који ће нашој земљи обезбедити енергетску сигурност.

Изградњу Јужног тока кроз Србију ће реализовати заједничко предузеће Јужни ток Србија, у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром са 51 одсто власништва.

Та инвестиција у Србији је вредна више од 1,9 милијарди евра, а изградња гасовода ће, како је најављено, трајати две године.

Србија са Јужним током ново европско енергетско чвориште

Гасовод Јужни ток ће донети Србији не само непрекидно снабдевање гасом, већ и преобликовање економске структуре земље и стварање новог европског енергетског чворишта, кажу у Гаспрому.

Јужни ток ће ојачати улогу Србије у региону, а гасовод ће бити и главни извор улагања у земљи, дајући значајан подстрек даљој регионалној интеграцији, истакли су у Гаспрому, за Билтен Националног нафтног комитета Србије.

На граници са Бугарском, Србија ће добијати 42 милијарде кубних метара годишње, а до Мађарске ће преносити око 37 милијарди кубних метара, истакли су у ток компанији. Пружајући директан приступ најбогатијим резервама најекономичнијег и еколошког фосилног горива, пројекат Јужни ток ће обезбедити енергетску стабилност без преседана у Европи и драстично променити енергетско тржиште у региону.

Када је реч о изградњи кракова за Републику Српску и Хрватску, у Гаспрому кажу да су увек за то да истраже такве могућности уколико постоји интересовање корисника и да свако проширење“Јужног тока“ зависи од детаљне процене домаће потражње и комерцијалне одрживости.

У одговору на питање шта значи када је нека земља енергетско чвориште и колика је то геополитичка и економска корист, у Гаспрому кажу да ће уз поуздано снабдевање гасом и привредни раст подстакнут Јужним током, Србија побољшати индустријске изгледе земље и добити јачу политичку позицију не само на Балкану, већ и широм Европе.

Цевовод ће ојачати утицај земље у региону и потенцијалну функцију чворишта кроз унапређење сигурности снабдевања Србије и изградњу додатних кракова гасовода ка на пример, Републици Српској. Јужни ток ће такође допринети и укупној гасификацији Србије и даљем развоју њеног тржишта гаса у односу на суседне земље.

Изградња Јужног тока у Србији је почела у новембру прошле године, а планирана су улагања у тај гасовод од више од 1,9 милијарди евра.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kад кловн забавља народ, то је комедија. Kад кловн влада народом, то је трагедија

4.8 (13) Kад кловн забавља народ, то је комедија. Kад кловн влада народом, то је …

Економски судар САД и Кине у Србији

5 (3) Доласком Америчке развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд, наша земља дефинитивно постаје економски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *