Генерал-потпуковник Петар Радојчић: Вулинова изјава да има одређени ВЕС, упркос томе што није служио војни рок – небулозна и неморална

0
(0)

Непосредно пошто је министар одбране Александар Вулин изјавио да је својевремено ослобођен служења војног рока због лошег вида, на друштвеним мрежама појавио се снимак емисије Радио-телевизије Србије у којој је Вулин наговестио да је био у војсци и да је обучен за војника рода пешадије.

Министар Вулин је у понедељак посетио Други центар за обуку у Ваљеву, где је присуствовао завршној фази основне обуке војника на добровољном служењу војног рока. Он је у обраћању јунској генерацији добровољаца рекао да је ослобођен војске због велике диоптрије и да му је то било велико разочарење, с обзиром да је имао снажну жељу да и он служи својој земљи с оружјем.

У току дана, међутим, појавио се снимак документарне емисије РТС-а под називом „Бомбардовање Србије – како се водио рат“ у којој је Вулин, говорећи о својим активностима као функционера Југословенске левице за време НАТО агресије 1999, изјавио да се на почетку бомбардовања пријавио као добровољац али да су га одбили јер је било доста људи његове специјалности.

„Када је почело бомбардовање, ја сам се пријавио у добровољце, отишао у Бубањ Поток, провео тамо неко време али једноставно нас је било превише. Поготову мог ВЕС-а (војно-евиденционе специјалности), тражили су противавионце, а не пешадију…“, рекао је Вулин у 22. минуту емисије РТС-а и тако наговестио да је за време служења војног рока био у пешадији.

ВЕС, односно војно-евиденциона специјалност означава за коју је специјалност обучен војник за време служења војног рока. Реч је о петоцифреној бројци, на основу које се одређује конкретна специјалност сваког војника унутар одређеног рода. Конкретно, ВЕС-ови војника рода пешадије крећу се у распону од 11101 за војника стрелца, до 11121 за послужиоца на минобацачу.

ВЕС се, по завршетку обуке, уписује у војну књижицу. Заједно са ратним распоредом представља војну тајну и војницима се усмено саопштава да ван војске не говоре о томе за који су ВЕС оспособљени. У току ратних дејстава процедура предвиђа да се, у случају опасности од заробљавања, униште они делови војне књижице из којих је могуће сазнати ВЕС и ратни распоред.

Петар Радојчић: Вулинова изјава небулозна и неморална

Генерал-потпуковник у пензији Петар Радојчић изјавио је агенцији Бета да је Вулинова изјава да има одређен ВЕС упркос томе што није служио војни рок „без основа“.

„То је изјава без основа. Могу да кажем и да је небулозна. Нема никакво упориште у реалности, а није ни нарочито морална“, рекао је Радојчић, који је део каријере провео на челу Управе за обавезе одбране, која се, између осталог, бави питањима војне обавезе.

Радојчић, који је тренутно заменик председника Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, рекао је да се ВЕС оријенатационо одређује приликом регрутације, али да се оспособљеност војника уписује тек по окончану обуке, с обзиром да од регрутације до обављања војне обавезе могу да прођу године и да се, услед промењених потреба војске, промени и ВЕС.

Радојчић је рекао да су у редове Војске Југославије (ВЈ) примани само добровољци који су војни рок одслужили под оружјем.

„Ко није служио војни рок, или је прекинуо служење по било ком основу, није могао да буде примљен у ВЈ“, рекао је Радојчић.

(Бета)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћ привреди: Вучић на почетку тврдио да „имамо паре“, сада пита – одакле

5 (8) Привредници, по свој прилици, неће моћи да рачунају на још један пакет помоћи …

ПСИХОПАТА по обичају пребацује одговорност за заразу на народ плус га терорише КАЗНАМА

3.2 (10) На предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, Влада Србије на данашњој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend