Хроника

Од изјава Беливука и Миљковића формирати посебан предмет и испитати да ли су лица из власти помагала криминалцима

Бивши члан Државног већа тужилаца Станислав Дукић изјавио је да би због изјава Вељка Беливука и Марка Миљковића о контактима са особама из врха власти, уколико су верно пренете у медијима, надлежно тужилаштво требало да формира посебан предмет.

Поједини медији претходних дана пренели су делове исказа Беливука и Миљковића, оптужених за најтежа кривична дела, да су били у контакту и виђали се са државним функционерима, медју којима су и председник Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Дукић је у интервјуу за новопазарски радио Сто плус рекао да у тим изјавама не види директну везу појединих лица из врха власти са самим кривичним делима која се окривљенима стављају на терет и да због тога сматра да тужилаштво не би требало да их саслушава у поступку који се води против Беливука и Миљковића.

Од тих делова исказа (Беливука и Миљковића) би требало формирати нови предмет и испитати да ли су лица из власти које помињу њима помогла да изврше неко кривично дело или да за то остану некажњени

„Међутим, од тих делова исказа (Беливука и Миљковића) би требало формирати нови предмет и испитати да ли су лица из власти које помињу њима помогла да изврше неко кривично дело или да за то остану некажњени“, навео је Дукић.

Уколико је то тачно, додао је, треба покренути одговарајући поступак, али не у оквиру поступка који се сада води јер би, према његовој процени, такав поступак сам за себе био сувише компликован – што би негативно утицало на ефикасност вођења поступка који се сад води против тих лица.

Коментаришући рад тужилаштава у предметима који су били у жижи интересовања јавности, попут афера Јовањица, Крушик или рушења у Херцеговачкој, Дукић је рекао да је тужилаштво само део знатно већег система.

„Тужилац је само глава, а полиција и остале безбедносне службе руке и ноге система. Глава без руку и ногу може само да прича, али ништа не може да уради. Не желим овим да амнестирам било кога ко је лоше радио, ако је уопште лоше радио, али морамо да будемо свесни да резултат не зависи само од тужиоца“, рекао је Дукић.

Како је навео, да је рад тужилаштва отворенији за јавност „могли бисмо са већом сигурношћу да ценимо рад сваког појединца у том систему, па и тужиоца“.

Дукић је био члан ДВТ од 2015. до 2020. године, а на челу тог органа је била Загорка Доловац, која је пре пар дана поново изабрана за Републичког јавног тужиоца.

Дукић је навео да није имао увид у то шта Доловац ради, али је додао да би он, али и већина тужилаца које познаје, „на њеном месту радили другачије“.

„Но, вероватно због тога нико од нас и није на њеном месту. Она свој посао обавља онако како мисли да треба, зато је и на тој позицији пола радног века. Мислим да би рад Републичког јавног тужиоца морао да буде видљивији како би се најпре изградило, а затим и одржало поверење јавности у рад тужилаштва, што би свакако било од користи свим грађанима и држави у чије име поступају“, казао је Дукић.

Он је био један од противкандидата Доловац на изборима за шефа Републичког јавног тужилаштва, али се убрзо након пријаве, повукао.

„Нисам гајио никакву илузију да бих могао да будем изабран на том конкурсу, али сам га искористио да напишем и уз пријаву предам програм организације и унапређења рада тужилаштава у којем сам навео све проблеме и неке од мера које би требало предузети за ефикаснији рад. Надам се да ће неко једног дана прочитати тај документ и да ће прихватити бар неке од тих мера“, рекао је.

Дукић је 2019. године био на мети појединих таблоида који су писали да му је на прослави рођендана гост био и бизнисмен из Новог Пазара за којег су тврдили да је умешан у трговину наркотицима.

„То је био тежак период за мене и моју породицу, посебно када је мета напада био мој син. Нажалост, у борби против тих напада остао сам сам, без икакве реакције свих институција чији је углед такође био нарушен. Тражио сам посебну седницу ДВТ на којој би се наложило Апелационом тужилаштву у Крагујевцу да испита све наводе и јавно објави резултате те контроле, али никада ми тај захтев није одобрен. Против лажи сам се борио тужбама и те парнице сам добио“, рекао је Дукић.

Он је тужилачку каријеру започео у Општинском тужилаштву у Краљеву 1999. године, а онда је од 2002. до 2009. радио ка адвокат. Почетком 2010. је изабран за Вишег тужиоца у Новом Пазару, а 2016. за заменика у Вишем тужилаштву у Београду и члана Државног већа тужилаца.

Државно веће тужилаца га је, како је навео, на његов захтев 28. јула разрешило тужилачке функције.

„Тражио сам разрешење када сам видео да се ништа неће променити, као морални и професионални чин. Тужилаштву сам све дао, то је професија у којем знање не иде без образа и части. Српском тужилаштву престоје тешки дани, а ја у томе нећу да учествујем“, закључио је Дукић.

вулин

миљковићН1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!