Горег патријарха од тебе Гавриловићу скоро нисмо имали, ајде сели се у пензију!

0
(0)

Српска православна црква саопштила је данас да изјава патријарха српског Иринеја, објављена у данашњем Куриру, не одговара садржини разговора, те да је из, како се наводи, свеукупног контекста посебно „оштро“ истргнута конструкција која се нашла на насловној страни.

Курир је, наиме, пренео да је патријарх Иринеј поручио да подржава идеју да се званичном имену Српска православна црква придода одредница Пећка патријаршија, али и да се он неће преселити на Косово.

Патријарх Иринеј је, наводи се у саопштењу СПЦ, говорио искључиво о значају Пећке Патријаршије као древног историјског седишта Српске православне цркве, и о Београду као њеном администратаивном седишту.

Коментаришући могућност да будући поглавари Српске цркве имају седиште у Пећи, патријарх, како се наводи, њедном речју није поменуо себе, нити је о томе уопште било говора.

Формулације које су се нашле на насловној страни ових новина „Нећу да се селим на Косово“ и „Тражићу да Патријарха бирамо као и до сада а не двотрећинском већином“, такође не одговарају садржини разговора, нити одражавају лични став патријарха, већ је реч о, како се наводи, резултату новинарске жеље да се изговореним речима придода „другачији, сензационалнији, смисао“, стоји у саопштењу..

„О томе најбоље говори и чињеница да ове имагинарне изјаве, искоришћене за медијски атрактивну најаву, нема чак ни у тексту који је објављен на страни шест ових новина. Ово сведочи и о тенденциозној намери да се кривотвори истина“, поручују из СПЦ и додају да овакав манир којим се „неистинито и сензационалистички“ преносе изјаве патријарха Иринеја наносе велику штету његовом угледу и угледу СПЦ.

ИРИНЕЈ: ПОДРЖАВАМ ПРОМЕНУ ИМЕНА СПЦ, НЕ СЕЛИМ СЕ НА КОСОВО

Патријарх српски Иринеј поручио је да подржава идеју да се званичном имену Српска православна црква придода одредница Пећка патријаршија, међутим, он се, како каже, неће преселити на Косово.

„Патријарх се не може преселити у Пећ, Београд је ипак административни центар. Пећ остаје као историја наше прошлости где су били патријарси, архиепископи и без обзира на то шта је било, Пећ остаје историјски центар наше цркве. Све оно што доприноси да се очува историја, везаност наше цркве за Пећ и Косово, ми прихватамо“, рекао је патријарх.

Иринеј је нагласио да је измена имена веома добар предлог и да би волео да се то прихвати.

Поред промене званичног назива, нови предлог устава СПЦ доноси бројне новине.

Предвиђено је да први човек СПЦ носи име ариепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља. На изради новог устава СПЦ радила је специјално формирана комисија, којом је председавао митрополит Амфилохије, а нацрт је послат свим архиепископима.

Новим уставом СПЦ биће промењена и процедура избора патријарха, који ће се бирати тајним гласањем владика, уз обавезну двотрећинску већину.

Уколико ниједан кандидат не обезбеди овакву подршку, гласање ће се понављат највише седам пута. Ако ни у седам кругова не добије двотрећинску већину, приступа се избору између два кандидата са највећим бројем гласова у седмом кругу.

Патријарху Иринеју се више допада садашњи начин избора, односно гласање „апостолским жребом“, тј. насумичним избором једне од три коверте са именима кандидата.

„Што се тиче предлога о новом начину избора патријарха, лично бих волео да остане досадашњи начин. То је моје мишљење, али видећемо како ће Сабор одлучити. То су све предлози, видећемо шта ће бити усвојено“, рекао је партијарх Иринеј.

Курир.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срамота да те буде митре Светог Саве на глави, подржаваш издајника Косова и Србије!

0 (0) Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је да спољни притисци треба да доведу …

Вучић моли патријарха да замоли Путина да се обрати окупљеном народу! (видео)

0 (0) Председник једне државе моли патријарха да замоли председника друге државе да се обрати …

3 Коментара

  1. svi u beograd sta ce nam ostatak srbije i kosova.

  2. On se davno izopstio iz SPC i nije njen vernik a kamoli patrijarh!

  3. NEDOSTOJAN!
    NEDOSTOJAN!
    NEDOSTOJAN!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *