Готовина „Олују“ спремао заједно са ЦИА

0
(0)

ЗАГРЕБ – У јулу 1995. године из војне базе Шепурине код Задра, акцију „Лето 95“ Анте Готовина припремао је са шефом ЦИА Џорџом Тенетом, подсећа данас загребачки Јутарњи лист, позивајући се на извор близак адвокатском тиму Готовине.

Пошто су 11. јула 1995. Срби ушли у Сребреницу, тадашњи амерички председник Бил Клинтон одлучио је да војно интервенише и реши проблеме на простору бивше Југославије.

Његов војно обавештајни врх знао је да рат на Балкану не могу добити само снажним ваздушним ударима на положаје Срба у БиХ, па су савезништво понудили хрватском војном врху.

То је, заправо, била Клинтонова полутајна мисија, јер такву акцију није одобрила званична америчка политика, па Стејт Департмент до данас тврди како они нису одобрили акцију „Олуја“. Наиме, зелено светло за „Олују“ Хрватска од САД није добила преко уобичајеног дипломатског, већ преко војно обавештајног врха.

О америчкој војној интервенцији на Балкану Клинтон је одлучио заједно са својим најповерљивијим сарадницима из Већа за националну безбедност: саветником за националну безбедност Антонијем Лејком, министром обране Вилијамом Перијем, саветником за националну безбедност Стејт Департмента Робертом Фрејзером, шефом ЦИА Џоном Дојчом, и његовим тадашњим замеником Тенетом, који је био и члан Већа за националну безбедност.

Њихову поруку хрватском министру обране Гојку Шушку пренео је војни аташе у Загребу Ричард Херик, тада главни оперативац ЦИА у Хрватској, који је био потпуно независан од тадашњег амбасдора Петера Галбрајта.

Изетбеговић и Туђман потписују Сплитски споразум 16. јула, а већ 17. јула Американци успостављају своју базу за беспилотне летелице у војној бази Шепурине код Задра.

Велики авиони Херцулес, америчких војних снага, слетели су у Шепурине и искрцали три велика контејнера, сваки по 40 метара дужине, као и више беспилотних авиона типа ЕА-6Б Проwлерс и ГНАТ-750, такозваних Предатора. База је монтирана у свега три дана, и у функцији је била већ 20. јула, пише Јутарњи лист.

Следећих неколико месеци у Шепуринама је стално боравило и радило десет до 12 америчких, и исто толико хрватских официра. Готовина је у веома кратком року морао проширити постојећу писту. Истовремено је знатно појачао чување војне базе.

Предатори, којима је база била у Шепуринама, снимке су слали америчком Аваксу који је био изнад Балкана, а он их је прослеђивао у Пентагон и у Шепурине.

Већ 20. јула 1995. Џорџ Тенет долази у Шепурине, где га примају министар обране Гојко Шушак, тадашњи шеф ХИС- Мирослав Туђман и генерал Анте Готовина. Он је у Хрватску службено дошао као заменик шефа ЦИА и као члан Клинтонова већа за националну сигурност, али у великој тајности, под маском фирме из Балтимореа, која је била један од паравана ЦИА у Хрватској и БиХ.

Све се радило у најстрожој тајности из политичких разлога, али и безбедносних, зато што је неколико месеци раније, почетком 1995., разоткривена америчка база за беспилотне летилице на аеродрому на Брачу.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На Западу нешто ново: ЦИА дотурила Швајцарцима истине о рату у Југославији?

4 (1) Швајцарска обавештајна федерална служба објавила је документ у ком наводи да су САД …

Дубока држава је у паници, Трампови људи приводе истрагу крају

5 (3) У току је заоштравање политичке борбе унутар САД у којој се већ подуже …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend