Грабовица и даље потопљена и одсечена од света

Грабовица и даље потопљена и одсечена од света

0
(0)

Грабовицу, која припада Општини Кладово, поплавила је недавна бујица и до села се са обе стране тешко долази јер је на неким местима вода дубока и до шест метара.

Обичним путем се може стићи у Грабовицу само ватрогасним колима или већим камионима, а околним колским путем само трактором, како је стигла и наша екипа. У центру села је организован Кризни штаб, где стижу хлеб, вода, конзерве и пумпе за избацивање воде, али, како кажу у Кризном штабу, у мањим количинама.

Нема дисциплине

– Помоћ некако и стигне, али нема дисциплине. Требало је да алармирају људе у нашем селу на време, ови који су напуштали црпне пумпе, да дају неки аларм, да звоне црквена звона, да људи знају. Имамо колико-толико среће јер се то десило по дану, а шта мислите да се десило ноћу, колико људи би се удавило. Замало ја да се удавим покушавајући да спасим неке ствари, било је страшно. Ауто је остао у гаражи, у води до крова. Једино што могу са друге стране да уђем на спрат, али тамо немам воду, немам ништа. Не очекујем неку већу помоћ јер наша држава је сиромашна. Даје нам по мало хлеба, воде и по конзерву – изјављује Тодор Фируловић, пензионер из Хелсинборга у Шведској.
Захваљујући Драгану Јепуровићу, мештанину који је обезбедио превоз до села и чамац којим се до најугроженијих кућа упутила наша екипа, „Вести“ објављују фотографије са места где је вода дубока и до шест метара.

Према речима мештана у селу има доста угинулих животиња, првенствено живине, свиња, коза које су биле везане, а на срећу они који су имали крупнију стоку успели су да је на време склоне. Ватрогасци са шест великих пумпи испумпавају воду из језера које је два километра удаљено од села и преко бедема избацују воду у Дунав. Како смо сазнали, ниво језера код Грабовице опада дневно за око три центиметра.

Сваком по пола хлеба

– Добијамо од хуманитарних организација дневно око 400 векни хлеба и добили смо до сада око 1.000 комада паштета и још толико месних нарезака. Добијамо воду, али сматрамо да премало добијамо хлеба јер у Грабовици тренутно имамо око 650 до 700 мештана.

Делимо тако да колико-толико људи буду задовољни. РТБ Бор је донирао 30 пумпи за извлачење воде из подрума, то су мале пумпе, 25 усисивача за извлачење влаге из кућа, 10-ак вентилатора је донирао Добровољни фонд Човекољубље, који се такође користе за сушење просторија – каже за „Вести“ Мирослав Јонашковић, потпредседник Месне заједнице у Грабовици.

Он наводи да су под водом 84 домаћинства. То значи да је 174 мештанина смештено код рођака и пријатеља који нису угрожени.

Помоћ цркве

– Желим да се захвалим цркви из Београда, нишкој Саборној цркви, храмовима из Зајечара, Мајданпека и Бора на донацији у храни, води и разним апаратима за сушење просторија, као и Српској православној цркви из Данске на челу са оцем Александром, који је најугроженијима подарио белу технику, замрзиваче, веш-машине и друго – каже протонамесник у Грабовици Мирољуб Павловић.
– Сви су безбедни и до сада, хвала богу, немамо људских жртава. Доста животиња је угинуло, тачан број још не знамо јер нисмо ушли у куће које су под водом. Управо смо обавештени да је из дијаспоре, тачније из Вергла у Тиролу у Аустрији, на мађарску границу стигла хуманитарна помоћ.

Два пуна комбија су на пола пута до Грабовице. Јавили су се људи и из Данске и Шведске да су скупили помоћ, што у роби, што у новцу. И даље немамо воду за пиће и имамо само ову воду коју добијемо од донатора. Молим све људе добре воље у дијаспори и у Србији да нам помогну, неопходна нам је храна, одећа и новац да бисмо санирали ове куће које су поплављене. У разговору са нашим мештанима који су по иностранству скупљали новац, чули смо да желе да он буде предат искључиво Месној заједници у Грабовици – наводи Јонашковић.

Фале велике пумпе
Томислав Лазарикић ради са децом у Верглу у покрајини Тирол у Аустрији, а кућа му је поплављена. Он истиче да је хуманитарно снабдевање слабо.

– Највише што нас погађа, и то је моје мишљење, јесте то да је грешка Ђердапа што нас је поплавила вода, зато што тог дана нису радиле пумпе које испумпавају воду у Дунав. Нестала је струја и тако је дошло до поплаве. С друге стране је требало што хитније да стигну велике пумпе да се избаци вода из овог језера око Грабовице.

Међутим, за ове две недеље слабо је ишло. Хеликоптером може да се пребаци тенк, а не могу да се хитно пребаце три-четири велике пумпе. Тако да на почетку неколико дана није било уопште пумпи. А оваквих као што су ове сада постављене мора да буде још најмање десетак. Људи кукају и исечени су од света, тако да не може да се иде ни за Неготин, а ни за Кладово. Војска би могла за два дана да постави понтонски мост, али од тога већ две недеље нема ништа. Има завидних, јер смо ми богат народ и имамо куће обложене мермером, али треба знати да смо то крваво зарадили – каже Лазарикић.

 

Ж. Марковић – Вести 

фото: Ж. Бокшеровић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОТОП У ЧАЧКУ: Због обилне кише под водом градске улице, аутомобили под водом (видео)

ПОТОП У ЧАЧКУ: Због обилне кише под водом градске улице, аутомобили под водом (видео)

0 (0) ЧАЧАК — Због обилних падавина, које су у поподневним сатима захватиле Чачак, потопљене …

Куршумлијa одсечена од света, поред путева мртве животиње, штета милионска (видео)

Куршумлијa одсечена од света, поред путева мртве животиње, штета милионска (видео)

0 (0) Тешко невреме које је јуче погодило Куршумлију и одсекло од света 80 домаћинстава …

6 Коментара

 1. Tu je trbala da se odrzi parada pa da ih razjareni seljaci podave….

 2. Pola para od organizacije za ovu bruku i sramotu da su dali za poplavljene,i ne samo to vec i te specijelne jedinice da su poslali na teren da pomognu ovim ugrozenim i ostavljenim lljudima.

 3. Pola para od organizacije za ovu bruku i sramotu da su dali za poplavljene,i ne samo to vec i te specijelne jedinice da su poslali na teren da pomognu ovim ugrozenim i ostavljenim lljudima.

 4. Pola para od organizacije za ovu bruku i sramotu da su dali za poplavljene,i ne samo to vec i te specijelne jedinice da su poslali na teren da pomognu ovim ugrozenim i ostavljenim lljudima.

 5. Овако се завршила ВУЧИЋЕВА геј парада у Београду!

  ПЕДЕРИ СЕ ЉУБЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=P7KH6gDnLPY (ВИДЕО)

  Због овога је изведено на улице 7000 полицајаца.

 6. Srbija platila VUCICEVU gej paradu milion evra! Činjenice:

  TROŠKOVI ANGAŽOVANJA POLICIJE

  – 175.000 evra – dnevnice za 7.000 policajaca po 25 evra
  – 70.000 evra – 7.000 lanč-paketa po 10 evra
  – 145.000 evra – gorivo i iznajmljivanje autobusa
  – 10.000 evra – helikopter, sat leta košta 1.000 evra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend