fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Сада и манастир Морача пред потопом

Сада и манастир Морача пред потопом

ПОДГОРИЦА – Изградња хидроелектрана на Морачи поново је затегла односе цивилног сектора и државе. Влада не одустаје од тог пројекта, већ најављује формирање комисије која ће оценити понуде потенцијалних инвеститора, након чега ће кренути тешке машине у потоп једног од последњих природних драгуља Црне Горе, чиме би и опстанак вековног манастира Морача био доведен у питање!

Систем ХЕ на Морачи обухвата хидроелектране „Андријево“, „Расловићи“, „Милуновићи“ и „Златица“, инсталисане снаге 238 мегавата и просечне годишње производње 694 гигавата. Предвиђени период њихове изградње је шест година, док се трошкови процењују на око пола милијарде евра.

У Министарству економије наводе да су јавност у континуитету обавештавали о овим пројектима и потписаним меморандумима са више заинтересованих инвеститора и земаља, међу којима су и инвеститори из земаља чланица ЕУ. Подсећају да је министарство, пре доношења стратегије развоја енергетике Црне Горе до 2030. године и пратећег акционог плана, спровело низ јавних расправа на којима је заинтересована јавност имала прилику да достави мишљења и сугестије на ову и све друге области из области енергетике.

Дуго се најављује подизање брана на Морачи, колико траје и отпор оних који се боре за њен спас и спас манастира Мораче и целог простора. Један од оних који се већ више од четврт века бори против тог пројекта је истакнути публициста Комнен Бећировић, који често долази у Љевишту, док своју борбу води из Париза.

– Борба је попримила међународне размере и створила све услове за упис Мораче са њеним природним и цивилизацијским благом у светску баштину под заштитом Унеска. И уместо да Влада Црне Горе кандидује Морачу за упис у светску организацију, она и даље очајнички настоји да Морачу потопи са њеним кањонима, старим десетинама милиона година, са њеном флором и фауном, јединственом на планети, археолошким налазиштима и пећинама, светски познатом лавром Немањића – каже Бећировић.

МИТРОПОЛИЈА ПРОТИВ

СТАВ Митрополије црногорско-приморске је да би изградњом хидроелектрана на Морачи био угрожен и манастир. У међувремену су организовани научни скупови, а стручњаци из разних области су углавном били против овог пројекта. Сматрају да не постоји начин да се манастир физички заштити с обзиром на то да се цео плато налази на конгломератној стени.

Манастир је један од најстаријих и најважнијих историјских споменика Црне Горе, под чијим сводовима се налази чувена фреска „Гавран храни пророка Илију“, која је насликана 1252. године.

Све је то, подсећа Бећировић, посебно економска неисплативост електрана на Морачи и смртна опасност од милијарди кубних метара воде у вештачким језерима над Подгорицом, одавно безброј пута речено и поновљено.

– Али упркос свему томе, пропалим тендерима, од којих последњи пре две године одбијањем италијанске компаније „А2А“ да се упусти у „потопитељску“ авантуру, власт „повампирује“ причу о електранама – истиче Бећировић.

Еколошка удружења и невладине организације у Црној Гори поручују да су планови изградње ХЕ на Морачи у супротности са циљевима више директива Европске уније и крше начела међународних конвенција о заштити природе. Страхује се да би изградња акумулационих језера на овој реци, уз трусни терен, била константна претња за Подгорицу и зетску равницу низводно од брана. Ко ће победити у овом „рату за Морачу“, знаће се врло брзо.

В. Кадић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Потоп у Шумадији

Летње кише и бујице потопиле су Србију, а због јаких пљускова у 10 општина овог …

Потоп не престаје: Ванредна ситуација се шири Србијом

Јака киша падала је у Младеновцу, Љигу и Аранђеловцу. Ванредна ситуација је уведена у Љигу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *