Градили Коридор 10 и уништили све локалне путеве које сад морају да реконструишу!

0
(0)

СВИ локални и општински путеви на подручју Пиротског округа, који су на овај или онај начин протеклих година оштећени приликом рада механизације и тешких камиона на источном краку Коридора 10, биће враћени у првобитно стање и рехабилитовани! Ово је у разговору са челницима локалних самоуправа обећала Зорана Михајловић, министарка саобраћаја. Због оштећења локалних путева протеклих година је било много проблема, који ће по свему судећи отићи у заборав, а од Коридора ће корист имати сви.

– Обавеза и договор са сваком од четири локалне самоуправе на територији Пиротског округа је да се путеви не само врате у првобитно стање, већ да се рехабилитују и служе грађанима. Овај посао углавном ће радити предузеће „Коридори Србије“, процењена вредност је око 50 милиона евра из кредита Европске банке за обнову и развој. „Путеви Србије“ ће, поред редовног одржавања, уложити додатних 600 милиона динара за рехабилитацију регионалних путева. Осим тога, улагаћемо у инфраструктуру која је велики проблем у целој змељи – рекла је министарка Михајловић након разговора са челницима Пирота, Беле Паланке, Бабушнице и Димитровграда.

Градоначелник Пирота Владан Васић је нагласио да су конкретизовани сви договори око обнове путева који воде ка Бабушници, Паланци и Димитровграду, али да је договорена електрификација пруге на Коридору, обезбеђивање пружних прелаза и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода. Он констатује да ће од изградње Коридора у његово пуштање у рад користи имати читав овај део Србије, али и многи незапослени који ће наћи посао на наплатним рампама, бензинским пумпама и сличним објектима који су пратећи део овакве саобраћајнице. Председник белопаланачке општине Горан Миљковић, каже да на подручју те општине предстоји санација путева ка Белановцу, мосту на Нишави, ка Сврљигу, ка Црвеној реци и два моста која су поприлично оштећена.

За председницу бабушничке општине Слађану Николић, најбитније је то што је у програм обнове ушао пут ка Пироту у дужини од 20 километара, као и санација пута ка Звоначкој бањи која је изузетно важна за развој туризма. На овом путу иначе има доста клизишта која прораде током сваке кишне сезоне и униште оно што су путари тек урадили. За Димитровграђане је веома значајно што је договорена санација пута ка височким селима, где је последњих година почело да се ревитализује сточарство. Ову локану самоуправу највише „жуља“ и пут у кањону Јерме, али и обезбеђивање пружних прелаза. Заменик председника општине Зоран Геров, каже да је покренута идеја да се на граничном прелазу Градина, отвори једна трака само за прелаз локалног становништва. Наиме, међу Димитровграђанима је пуно оних који свакодневно путују у Бугарску на рад у некој од тамошњих фабрика, а има и поприлично студената који се школују у Софији.

ОД ЕКСПРОПРИЈАЦИЈЕ МНОГИ „ПРОГЛЕДАЛИ“

ПРЕМА незваничним подацима, само од експропријације на подручју Димитровграда, Пирота и Беле Планке, тачније у селима чијим атарима је прошао источни крак Коридора 10, грађани су добили фантастичних 15 милиона евра. Од тог новца су куповани станови, куће, прављене нове зграде, куповани аутомобили потомцима, а има и оних који су новац уложили у некретнине у Солуну, Београду, Нишу или Новом Саду. Срећни су они којима је траса Коридора завхатила по неколико запарложених њива, дотрајалу викендицу или запуштени шљивик или сасушени орах. За њих овде кажу: „Ојадио га коридор и ето – прогледао је!“

В.Ћирић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министарка Зорана Михајловић и Вучић криви за фушерај и хаос на Коридору 10

4.9 (12) Одговорност за утврђивање кривице због пуцања асфалта на ауто-путу у Грделичкој клисури је …

Вода и муљ однели насип на Коридору 10

0 (0) Тек изграђени насип преко кога пролази нови ауто-пут Ниш–Димитровград, између Ниша и Просека, …

Један коментар

  1. ma bila il ne ona samarcina, ili je to samo obicaj medju zaljubljenima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend