НОВИ ПРОБЛЕМ НА КОРИДОРУ 10: Клизиште угрозило потпорни зид тунела Банцарево (видео)

3.6
(10)

На Источном краку Коридора 10, на левој траци пута код тунела Банцарево, појавило се клизиште које је угрозило и већ завршени потпорни зид.
Тренутно је то најпроблематичнија тачка на тој деоници и гради се заштитна галерија наизглед слична оној која је грађена на критичној косини у Грделичкој клисури на Јужном краку Коридора 10, јавља РТС.

Већи део Источног крака пуштен је за саобраћај, а деоница од Банцарева до Црвене реке је последња на којој се изводе озбиљни радови и чији је завршетак најављен за крај октобра. На овој деоници од Банцарева до Црвене реке има 27 косина, а у Коридорима кажу, да су пројекти мењени за чак 26.

– На косини шест смо у пролеће 2018. године после топљења снега и великих киша закључили да је неопходно да направимо галерију у циљу трајне стабилизације саме косине, у међувремену смо израдили пројекте – објашњава директор Сектора за изграђу у „Коридорима Србије“ Александар Сенић.

Галеријом се практично продужава лева тунелска цев, а радове убрзано изводи предузеће „Интеграл инжењеринг“.

– Приводимо крају израду наглавних греда које ће бити готове до краја недеље и увелико се ради на изради плоче. Израда плоче требало би да буде готова до 25. септембра а у међувремену ћемо кренути са ископом значи материјала доле који се налази испод галерије – наводи шеф градилишта Осман Касић, јавља РТС.

Ово предузеће градило је и галерију на косини на Јужном краку у Грделичкој клисури, сврха је иста – трајна стабилизација терена, али је технологија другачија. Градилиште у Грделици је, кажу, било теже.

– Поред изградње галерије, на деоници од Просека до Црвене реке у току су завршни радови на асфалтирању и опремању тунела. Радови на осветљењу и сигнализацији тунела у десној цеви приведени су крају, у левој цеви, која је сада дужа за 164 метра, осветељење ће бити завршено по изградњи галерије, појашњава Кесић.

– Очекујемо да ћемо до краја октобра завршити све радове и тада ћемо моћи да отворимо деоницу за саобраћај – тврди Сенић.

Новом трасом Коридора 10 у дужини од 86,8 километара, осим што ће се до бугарске границе путовати модерним ауто-путем, заобилази се Сићевачка клисура, за саобраћај најкритичнија тачка у овом делу Србије.

Бета, РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грци остали дужни милионе за радове на Kоридору 10, сада траже да им се отпише део дуга

0 (0) Подизвођачи грчке компаније „Актор“ остали су „кратких рукава“ после завршетка изградње Kоридора 10. …

Ускоро ограничење од 150 километара на час на свим ауто-путевима у Србији

3 (1) Возачима у Србији ће се ускоро толерисати брзина до 150 километара на сат …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Посао клизишта је да угрожава, а посао тунела да издржи. Добро је да се граде путеви, лоше је што се не граде наше фабрике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend