Сушна сетва – мршава жетва

Сушна сетва – мршава жетва

0
(0)

Суботица – У суботичком атару готово је завршена жетва пшенице, стручњаци процењују да је остало да се са њива скине још десет одсто од око 20.000 хектара, колико је посејано хлебним зрном. Међутим, већ сада је јасно да пожњевена пшеница неће напунити силосе, род је значајно мањи него претходних година и креће се између 4,5 до 5,5 тона по хектару.

„Сејали смо у прашину, од септембра до Нове године пало је свега три литре кише”, каже за „Политику” Павле Кујунџић, земљорадник, објашњавајући због чега је низак принос. Откупна цена пшенице је 18 динара, плус ПДВ, али Кујунџић каже да је то ниска цена и страхује да даље ће падати. „За сада пшеницу откупљују само млинари, када они попуне своје потребе, престаће откуп, а трговци су нашли јефтинију пшеницу у околним земљама.”

Пољопривредни комбинат „Равница” у Бајмоку, који је у оквиру компаније „Матијевић” под пшеницом имао 1.830 хектара и спада у овдашње највеће произвођаче. У њиховом случају, на појединим парцелама приноси су готово преполовљени, некада су вршили преко осам тона по хектару, сада на појединим парцелама око 4,5 тоне. „Суша и предусеви значајно су утицали на висину приноса. Тамо где је претходно на парцели била шећерна репа, она је сабила земљиште и додатно исцрпла влагу”, каже нам Бранко Сувајац, агроном који управо на њиви прати комбајнирање преосталих парцела под пшеницом.

„Сваке године се помало смањује величина парцела под пшеницом, а сада имамо и мањи род”, каже Невен Орчић, агроном у Пољопривредној стручној служби, који каже да је узрок слабе жетве тешка сетва. „Због изостанка зимских и пролећних падавина, пшеница се није бокорила, након тога су је напале гљивичне болести, када чак ни третмани нису помагали. Осим што је, у просеку, род око 4,5 тоне, оно што брине је и да зрно има малу хектолитарску тежину.”

Прве најаве откупне цене пшенице кретале су се око 14 динара, да би на почетку жетве она била 18 динара. Регионална привредна комора на седници Одбора сектора пољопривреде утврдила је цену коштања у распону од 19,1 до 26,3 динара, а због најава да ће тржишна цена пшенице бити нижа, привредници Севернобачког округа траже од Привредне коморе Србије да се обрати Влади Србије како би контролисала откупљиваче пшенице и тако спречи стварање картела и договора око формирања цене пшенице.

Регионална привредна комора први пут се огласила саопштењем у којем је изнета рачуница производње пшенице, али и упозорење да откупна цена не обухвата и акумулацију.

Цена коштања по једном хектару јесте 105.120 динара, у шта спадају и фискални трошкови, попут пореза, али и осигурања усева. Уколико произвођач има трошкове и закупа државног земљишта или према кредиторима, његова производња кошта 136.320 динара по хектару.

У комори истичу: када се утврђује цена коштања производње пшенице, нико не урачунава акумулацију, већ само трошкове настале током производње. Због тога је неопходно да у откупну цену пшенице буде урачунато и два динара по килограму на име акумулације. Тврде да са ценом од 19,1 динар за килограм, с просечним приносом од 5,5 тона по хектару пољопривредницима не остаје финансијска залиха с којом могу да започну наредну сетву.

Аутор: Александра Исаков, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

5 (2) Жетва сунцокрета започеће за десетак дана, а произвођачи ће род предавати откупљивачима на …

Србија: Уништен овогодишњи род воћа, штете од 50 до 100 процената

Србија: Уништен овогодишњи род воћа, штете од 50 до 100 процената

0 (0) Чачак — Велико невреме је за викенд уништило или оштетило многе засаде воћа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend