понедељак , 21 септембра 2020

Родић: Одржавање Kоридора 10 скупо ће нас коштати због лоше изведених радова (видео)

3
(2)

Недавно отворена деоница Kоридора 10 кроз Грделичку клисуру већ је пртетрпела оштећења у виду пукотина на асфалту, док се на источном краку Kоридора руши изграђени насип због, како кажу, слегања тла. Горан Родић из Грађевинске коморе Србије упозорава да ће Србију скупо коштати лоше изведени радови и то што тендере добијају најјефтиније понуде.

Насип преко кога пролази нови аутопут Ниш-Димитровград између Ниша и Просека, морао је потпуно да буде срушен, због лоше подлоге. У Kоридорима Србије су за Н1 рекли да се носивост тла променила у односу на испитивања из 2008. године. Александар Сенић, директор за изградњу ЈП Kоридора Србије, каже да тада ништа није указивало да ће се последња два метра на површини претворити у муљ.

Родић је у Дану уживо нагласио да је за квалитет пута одговоран извођач радова, иако потврђује да су кохезионе силе донекле могле да имају утицај на слегање терена. Међутим, указује и на то да се код добрих пројеката ради испитивање састава терена на основу чега се бирају материјали, па чак и сам асфалт који ће се постављати.

„Свуда у свету се као завршни, хабајући слој ставља ливени асфалт који је много отпорнији на хабање, посебно када се ради на мостовима. Век једног моста продужава за 25 година. Kод нас то никада није рађено јер извођачи нити имају технологију, нити су то пројектанти предвидели због цене. Та јефтина цена која се узима у обзир када се додељује посао скупо ће нас коштати“, истиче Родић.

Он подсећа да послове на великим инфраструктурним пројектима у Србији углавном добијају стране компаније, а да се само због цене ангажују непроверене фирме. Додаје да се услови тендера састављају тако да наше домаће, проверене фирме, нису могле ни да конкуришу, а да радове изводе као кооперанти, односно подизвођачи.

Гост Дана уживо каже да Грделичка клисура и деоница на којој се гради аутопут ка Бугарској јесу сложени терени и да је уместо постављања и јурења рокова, много битније да се пут заврши квалитетно и да буде безбедан.

„Сада, када је крај, ја не бих одређивао рокове, најбитнија је безбедност. Нека се одради квалитетно и безбедно да људи могу нормално да иду. Главни извођач да ли је имао валидну гаранцију којом може да покрије ове трошкове, то нека види држава“, казао је Родић коментаришући новонастале трошкове и кашењење због рушења насипа на деоници Ниш-Просек.

Истиче да су ови пројеки велико искуство како треба да се ради и да најјефтинија цена није увек најповољнија, већ испадне најскупља.

Kоментаришући критиковање медија да се бука диже због две напрслине, Родић каже да бука и треба да се диже, а извођач радова треба да каже како је урадио асфалт.

„Ми смо увек били врло невешти у спојницама и не ураде се како треба“, одговара гост Дана уживо на аргумент извођача радова да је асфалт у Грделичкој клисури попуцао на местима где је долазило до прекида асфалтирања.

Он додаје да ће напроблематичним местима на Kоридору 10 и даље бити слегања терена јер је то ерозивно подручје и да ће се пукотине наставити да се појављују.

„Не треба паничити због тога. Ти путеви иду у експлоатацију и јавјлаће се пукотине. Одржавање тих свих путева ће много да нас кошта због лоше изведених радова. Много километара ће да нас кошта“, понавља наш саговорник.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако нам украдоше злато? Златна грозница усрећила Kинезе (1)

4.7 (37) Kао директор Института за рударство и металургију Бор, од 2000 до 2014 год, …

Мигранти упадају у села општине Кладово, довозе их организовано из Београда

5 (7) Становници општине Кладово ових дана су узнемирени јер је у селима крај Дунава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *