fbpx
понедељак , новембар 18 2019
Насловна / Србија / Економија / Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра

Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра

Београд — Грађани и привреда се све више задужују, а анкета Народне банке Србије показује да је у првом кварталу била повећана тражња за кредитима, пише „Политика“.

Привреда, грађани и предузетници дугују 2,327 билиона динара. Најзадуженија је привреда са 1,332 билиона динара, грађани дугују 989 милијарди динара, а предузетници најмање – 50 милијарди, показују подаци Удружења банака.

Подаци Удружења показују да је дуг грађана за готовинске зајмове премашио онај за стамбене, јер се за кеш кредите тренутно дугује 425 милијарди динара, а за стамбене 411 милијарди.

Ипак, пише лист, са дугом од 1.163 евра по становнику грађани Србије најмање су задужени у поређењу са суседним земљама и земљама региона.

Резултати анкете показују да су камате за кредите грађанима, као и пратећи трошкови смањени.

Банке су смањиле максималну рочност кредита становништву. Очекују да ће се услови кредита додатно ублажити због јаке конкуренције у банкарском сектору.

У томе што се грађани више задужују нема ништа чудно, пише „Политика“, јер плате расту, од почетка године повећане су плате у јавном сектору, што је дало ветар у леђа новом задуживању.

Политика, Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Џумбус: Народ јури Горана Весића у центру Београда (видео)

5 (2) Заменик градоначелника Горан Весић у пратњи обезбеђења изашао је из галерије Прогрес, у …

Јавни дуг за девет месеци порастао преко 830 милиона евра

3 (2) Јавни дуг је у августу у апсолутном износу незнатно мањи него претходног месеца, …

Један коментар

  1. Pa sad, naspram drugih zemalja ovaj dug od 1800,00 € je mnogo ako se uzme u obzir visina plata naspram cena, jer kilogram mesa košta kao i na zapadu.
    Banka nebi smela davati kredite ako DRŽAVA nije ustanovila zakonom likvidaciju kredita tzv Solvenc jer korisnik kredita nije u mogućnosti da isti vrati.
    Kredite da … ali ne sme se dozvoliti da građani vrše samoubistva jer zbog nemogućnosti plaćanja kredita da se ugrožava cela familija il društvo zbog osobe koja je podlegla sistematskom pritisku bankarskih kao i justicijalnih institucija.
    Zamislite molim vas da vam neko pretuče dete na putu u školu jer dotična osoba (nasilnik) nije u mogućnosti da vrati kredit

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *