Насловна / Србија / Економија / Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра
Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра 1

Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра

Београд — Грађани и привреда се све више задужују, а анкета Народне банке Србије показује да је у првом кварталу била повећана тражња за кредитима, пише „Политика“.

Привреда, грађани и предузетници дугују 2,327 билиона динара. Најзадуженија је привреда са 1,332 билиона динара, грађани дугују 989 милијарди динара, а предузетници најмање – 50 милијарди, показују подаци Удружења банака.

Подаци Удружења показују да је дуг грађана за готовинске зајмове премашио онај за стамбене, јер се за кеш кредите тренутно дугује 425 милијарди динара, а за стамбене 411 милијарди.

Ипак, пише лист, са дугом од 1.163 евра по становнику грађани Србије најмање су задужени у поређењу са суседним земљама и земљама региона.

Резултати анкете показују да су камате за кредите грађанима, као и пратећи трошкови смањени.

Банке су смањиле максималну рочност кредита становништву. Очекују да ће се услови кредита додатно ублажити због јаке конкуренције у банкарском сектору.

У томе што се грађани више задужују нема ништа чудно, пише „Политика“, јер плате расту, од почетка године повећане су плате у јавном сектору, што је дало ветар у леђа новом задуживању.

Политика, Б92

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

До краја године продаја 15 државних предузећа: Петрохемија, МСK, Kрушик пластика... 11

До краја године продаја 15 државних предузећа: Петрохемија, МСK, Kрушик пластика…

Београд — Од 85 предузећа у надлежности Министарства привреде Србије до краја године се може …

Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси 12

Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси

Kолико је снажна српска економија? Министар финансија Синиша Мали је оптимистичан. Србија је, како тврди, …

Један коментар

  1. Pa sad, naspram drugih zemalja ovaj dug od 1800,00 € je mnogo ako se uzme u obzir visina plata naspram cena, jer kilogram mesa košta kao i na zapadu.
    Banka nebi smela davati kredite ako DRŽAVA nije ustanovila zakonom likvidaciju kredita tzv Solvenc jer korisnik kredita nije u mogućnosti da isti vrati.
    Kredite da … ali ne sme se dozvoliti da građani vrše samoubistva jer zbog nemogućnosti plaćanja kredita da se ugrožava cela familija il društvo zbog osobe koja je podlegla sistematskom pritisku bankarskih kao i justicijalnih institucija.
    Zamislite molim vas da vam neko pretuče dete na putu u školu jer dotična osoba (nasilnik) nije u mogućnosti da vrati kredit

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *