fbpx
Насловна / Србија / Економија / Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра
Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра 1

Грађани и привреда се све више задужују, сваки становник Србије просечно дугује 1.163 евра

Београд — Грађани и привреда се све више задужују, а анкета Народне банке Србије показује да је у првом кварталу била повећана тражња за кредитима, пише „Политика“.

Привреда, грађани и предузетници дугују 2,327 билиона динара. Најзадуженија је привреда са 1,332 билиона динара, грађани дугују 989 милијарди динара, а предузетници најмање – 50 милијарди, показују подаци Удружења банака.

Подаци Удружења показују да је дуг грађана за готовинске зајмове премашио онај за стамбене, јер се за кеш кредите тренутно дугује 425 милијарди динара, а за стамбене 411 милијарди.

Ипак, пише лист, са дугом од 1.163 евра по становнику грађани Србије најмање су задужени у поређењу са суседним земљама и земљама региона.

Резултати анкете показују да су камате за кредите грађанима, као и пратећи трошкови смањени.

Банке су смањиле максималну рочност кредита становништву. Очекују да ће се услови кредита додатно ублажити због јаке конкуренције у банкарском сектору.

У томе што се грађани више задужују нема ништа чудно, пише „Политика“, јер плате расту, од почетка године повећане су плате у јавном сектору, што је дало ветар у леђа новом задуживању.

Политика, Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Штрпце: Масовна народна заклетва против мини хидро-електрана (видео) 11

Штрпце: Масовна народна заклетва против мини хидро-електрана (видео)

Изградњу мини хидро-електрана на најлепшој српској планини, Брезовици, до сада је једино народ покушао да …

Због одлива радне снаге из Србије забринут чак и ММФ, влади упутио упозорење 12

Због одлива радне снаге из Србије забринут чак и ММФ, влади упутио упозорење

Сваког дана из Србије се у просеку исели 139 људи. Нашу земљу месечно у просеку …

Један коментар

  1. Pa sad, naspram drugih zemalja ovaj dug od 1800,00 € je mnogo ako se uzme u obzir visina plata naspram cena, jer kilogram mesa košta kao i na zapadu.
    Banka nebi smela davati kredite ako DRŽAVA nije ustanovila zakonom likvidaciju kredita tzv Solvenc jer korisnik kredita nije u mogućnosti da isti vrati.
    Kredite da … ali ne sme se dozvoliti da građani vrše samoubistva jer zbog nemogućnosti plaćanja kredita da se ugrožava cela familija il društvo zbog osobe koja je podlegla sistematskom pritisku bankarskih kao i justicijalnih institucija.
    Zamislite molim vas da vam neko pretuče dete na putu u školu jer dotična osoba (nasilnik) nije u mogućnosti da vrati kredit

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *