fbpx
Насловна / Србија / Економија / Грађевинска индустрија у Србији пред колапсом
Грађевинска индустрија у Србији пред колапсом 1

Грађевинска индустрија у Србији пред колапсом

ГРАЂЕВИНСКА индустрија Србије је пред колапсом. Произвођачи материјала раде са свега 30 одсто капацитета, а чак 15 фабрика је пред затварањем. Оператива у високоградњи бележи у овој години пад од 30 одсто у односу на исти период лане. Радове на највећим инфраструктурним пројектима и даље изводе стране компаније, а држава домаћим неимарима константно дугује између 600 милиона и милијарду евра. Исто толико „тешке“ су и обавезе самих неимара према другим фирмама, банкама, држави за порезе и доприносе, речено је у уторак у Привредној комори Србије на састанку Одбора за грађевинарство.

ПКС је предложила Влади Србије пакет мера за помоћ овој привредној грани, а најхитнија је репрограмирање дуговања. Предлог је да НБС, влада, грађевинари и ПКС нађу модел да се дугови репрограмирају по нижим каматним стопама и да се обавезе која фирме имају према држави „пребију“. Велики проблем је и даље неуређено домаће тржиште за грађевинску оперативу.

– Велику наду неимари су полагали у најважније инфраструктурне пројекте, пре свега у области нискоградње – истиче Горан Родић, секретар Удружења грађевинара ПКС. – Оправдана је, међутим, бојазан грађевинске оперативе да ће опет бити ангажовани само као подизвођачи. Питамо се зашто се земља задужује да би запошљавала стране компаније, које из Србије односе профит и референце. Кредити нису донације. Домаћа оператива, која пуни буџет, стављена је по страни и ради за главне извођаче, странце, по минималној цени. Надамо се да ћемо са представницима владе ускоро имати састанак, да нађемо решење како Србија не би остала без своје грађевинске индустрије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светозар Радишић: Србија је жртва завере, зато је окупирана земља (видео) 11

Светозар Радишић: Србија је жртва завере, зато је окупирана земља (видео)

Завереници су креирали светске догађаје и написали целу нашу историју! Srpska Prica Да ли је …

Докле бре ти преваранту мислиш да можеш да зајебаваш 7 милиона људи? 12

Докле бре ти преваранту мислиш да можеш да зајебаваш 7 милиона људи?

Нико нам не нуди ништа по питању Косова и Метохије, неће да нам дају ништа, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *