Насловна / Србија / Економија / Грађевинска индустрија у Србији пред колапсом
Грађевинска индустрија у Србији пред колапсом 1

Грађевинска индустрија у Србији пред колапсом

ГРАЂЕВИНСКА индустрија Србије је пред колапсом. Произвођачи материјала раде са свега 30 одсто капацитета, а чак 15 фабрика је пред затварањем. Оператива у високоградњи бележи у овој години пад од 30 одсто у односу на исти период лане. Радове на највећим инфраструктурним пројектима и даље изводе стране компаније, а држава домаћим неимарима константно дугује између 600 милиона и милијарду евра. Исто толико „тешке“ су и обавезе самих неимара према другим фирмама, банкама, држави за порезе и доприносе, речено је у уторак у Привредној комори Србије на састанку Одбора за грађевинарство.

ПКС је предложила Влади Србије пакет мера за помоћ овој привредној грани, а најхитнија је репрограмирање дуговања. Предлог је да НБС, влада, грађевинари и ПКС нађу модел да се дугови репрограмирају по нижим каматним стопама и да се обавезе која фирме имају према држави „пребију“. Велики проблем је и даље неуређено домаће тржиште за грађевинску оперативу.

– Велику наду неимари су полагали у најважније инфраструктурне пројекте, пре свега у области нискоградње – истиче Горан Родић, секретар Удружења грађевинара ПКС. – Оправдана је, међутим, бојазан грађевинске оперативе да ће опет бити ангажовани само као подизвођачи. Питамо се зашто се земља задужује да би запошљавала стране компаније, које из Србије односе профит и референце. Кредити нису донације. Домаћа оператива, која пуни буџет, стављена је по страни и ради за главне извођаче, странце, по минималној цени. Надамо се да ћемо са представницима владе ускоро имати састанак, да нађемо решење како Србија не би остала без своје грађевинске индустрије.

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Србија: У 150.000 кућа нико не живи 11

Србија: У 150.000 кућа нико не живи

Хиљаду села нема продавницу, 500 нема ни асфалтирани пут. Заустављање одумирања села и добар живот …

Банке у Србији у 2018. уписале профит од 600 милиона евра 12

Банке у Србији у 2018. уписале профит од 600 милиона евра

Банке у Србији су прошле године зарадиле 640 милиона евра пре плаћања пореза, или око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *