Граница држи Јелиће у мраку

0
(0)

ДЕВОТОЧЛАНОЈ породици Јелића из засеока Јантурине, у месној заједници Баре на Пештеру, ускоро би, коначно, могло да „сване“. У дому старине Томислава (84), његовог сина Дарка (45), снаје Светлане (38) и њихових синова Мића (12), Милоша(10), Марка(7), Марјана (3) и двомесечних беба, овог лета рођених близнакиња Марије и Маријане, коначно би, уместо петролејке, могло да засија – сијалица. Под условом да се постигне договор између Србије и Црне Горе, јер се њихово имање простире на територијама обе државе, док је кућа у Црној Гори. Уколико Црногорци пристану, у Електропривреди Србије истичу да су спремни да помогну Јелићима да ускоро добију струју.

После писања „Новости“ о невољама Јелића, који у домаћинству још немају електричну енергију и чијих шесторо малишана расту у мраку, уче и пишу под светлом петролејке, „Новости“ су покренуле акцију да ова сиромашна породица, верна Пештеру и свом огњишту, коначно добије струју.

Направљени су први контакти са челницима „Електропривреде Србије“ и надлежним министарствима и тренутно се, према информацијама које имамо, ради на томе да сијалица коначно засија и у дому Јелића.

– Ми у Сјеници смо немоћни да самостално решимо овај проблем, јер за то немамо средстава, али смо спремни, чим добијемо налог од претпостављених из врха ЕПС, да за неколико дана завршимо посао – каже Велиша Пејчиновић, директор Електродистрибуције у Сјеници. – Ми смо још пре неколико година направили пројекат „електрификације“ ове породице, који је преко нашег огранка у Чачку прослеђен надлежнима у Београду, али још нисмо добили налог и средства да започнемо посао.

Директор сјеничке Електродистрибуције каже да од најближег извода до куће Јелића има 1.600 метара и да би цео пројекат коштао око 17-18 хиљада евра, можда и мање ако би и други помогли.

ПОМАЖЕ И ЦРНА ГОРА
У АМБАСАДИ Црне Горе у Београду обећали су у уторак „Новостима“ да ће у наредним данима решити било какав проблем који стоји на путу да породица Јелић што пре добије струју.

Директор „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић у уторак ујутру је од ЕПС дистрибуције затражио документацију како би се хитно помогло деветочланој породици са Пештера. Обавештен је да посао кошта око три милиона динара, али да постоји велики проблем да се струја до овог домаћинства доведе.

– Иако је имање Јелића делом у Србији, а делом у Црној Гори, њихова кућа је чак 100 метара на територији наших суседа – каже Грчић. – Самим тим, ЕПС не може на туђој територији да прикључује струју. Зато се чекају инструкције и помоћ Министарства енергетике да се овај проблем реши између две државе.

Марко и Милош на коњу

Како је „Новостима“ потврђено, ЕПС је спреман да крене у реализују посла, чим се уклоне ови административни проблеми, јер „траса“ од извода до српског дела „ранча“ породице Јелић иде територијем Србије, а прва најближа бандера у Црној Гори удаљена је од ове породице чак 30 километара.

– Реч је о нашим грађанима, житељима општине Сјеница, који плаћају порез и гласају у Србији, који заиста живе тешко и који не заслужују да у 21. веку њихова деца расту у мраку – каже Мића Каличанин, заменик председника Општине Сјеница. – Ми у Сјеници сами не можемо да решимо овај проблем, али можемо уз помоћ државе. Уколико ЕПС обезбеди материјал и мајсторе, ми смо спремни да општинском механизацијом ископамо све рупе за бандере и помогнемо у другим радовима.

ПОМОЋ ПРЕ ЗИМЕ

Скоро десет година хуманитарац из Новог Пазара Хидо Муратовић, својевремено добитник „Златне плакете“ нашег листа за хуманост, заједно са „Новостима“ убеђују надлежне да помогну породици Јелић. Писали смо о њима када су имали троје деце, било је разних обећања, али су и даље у мраку.

– Ако и ову зиму дочекају без струје, бојим се да Јелићима више нико и никада неће моћи да помогне и да ће морати да оду са Пештера – истиче Муратовић. – Струја Јелићима значи живот и опстанак на овом просторима. За њих је електрификација недостижно богатство, за државу ситан трошак.

М. НИЋИФОРОВИЋ – М. Јанковић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масован штрајк и протест таксиста у БГД о коме на јавном сервису ни речи?! (видео)

0 (0) Дана су у Београду протестовале хиљаде таксиста а да о томе на јавном …

Шта је горе – Вучићев или Милошевићев медијски мрак?

0 (0) Београд – Србијом влада тотални мрак, што се тиче медија. Медији су у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend