Грчка прекинула преговоре са „тројком” док са ММФ-ом не желе ни да разговарају!

Грчка прекинула преговоре са „тројком” док са ММФ-ом не желе ни да разговарају!

Атина – Атина не жели повратак „тројке”, нити исплату заостале транше међународног кредита помоћи. Нова грчка влада такође не жели продужавање рокова текућег кредитног пакета који се завршава крајем фебруара, саопштио је нови грчки министар финансија Јанис Варуфакис, након завршетка веома напетих разговора у Атини са Јеруном Дејселблумом, председником Еврогрупе.

У разговорима са Дејселблумом министар Варуфакис јасно је ставио до знања да ће нова влада преговарати само са Европском комисијом и Централном банком, и то на новим основама, тако да било какви контакти са „тројком” (ММФ, ЕЦБ, Европска комисија) из ранијег периода „више немају смисла”. Постоји озбиљна разлика у виђењу политике помоћи, додао је Варуфакис.

Према речима новог грчког министра финансија, званична Атина планира спровођење реформи које би привреду Грчке учиниле конкурентнијом и које би допринеле уравнотежењу буџета, али неће прихватити дефлаторну кризу и неодрживи дуг.

„Ова платформа нам омогућава да добијемо поверење грчког народа. Наш први потез као владе неће бити да одбацимо разлоге за преиспитивање овог програма прихватајући његово продужење”, поручио је Варуфакис.

Он је подвукао да је ово био састанак упознавања, али да сматра да је протекао у доброј клими и да, без обзира на већ познате ставове ЕУ који су поновљени, постоји реална шанса за даљу сарадњу на потпуно новим основама, прихватљивим за обе стране.

„Имали смо значајне разлоге да се сусретнемо са представницима нове владе Грчке уочи истека текућег пакета међународне помоћи”, истакао је Дејселблум. Он је истовремено упозорио Грчку да не „игнорише договоре постигнуте у оквиру пакета помоћи тој земљи” и да постоје јасно утврђена правила деловања унутар Еврогрупе. Након разговора са низом представника званичне Атине и сусрета са Варуфакисом, Дејселблум је најавио да ће „о даљој будућности односа две стране” бити још речи пре истека текућег пакета помоћи 28. фебруара.

 
Ј. Павловић Стаменић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Атинa: Полиција батина противнике вакцинације, медији лажу о броју учесника (видео)

Атинa: Полиција батина противнике вакцинације, медији лажу о броју учесника (видео)

Грчка полиција је у Атини употребила сузавац и водени топ да би растерала демонстранте који …

Српски поглед на бугарско-македонске односе

Српски поглед на бугарско-македонске односе

Словеначки председник Борут Пахор стигао је у Софију, са задатком „да убеди Бугарску да својим …

24 Коментара

  1. da posaljemo ove nase poltrone sa vodjom na kratak kurs, xaxaxa

  2. Tako se to radi, a ne ovi naši nesretnici, sve na šta su se drugi spotakli, a što je štetno po narod, oni rado primenjuju! Uopšte im nije jasno da su se stvari potuno promenile, ili je keš u pitanju pa im nije ni bitno!

  3. R. E. V. O. L. U. C. I. J. A. Za spas naroda

  4. najstrasniji moguc rezultat odluke Grcke da ne ,,razgovara” sa trojkom je mogucnosta da i ostale drzave uvide da postoji i drugi nacin resavanja ,,duznicke krize”

  5. Pametan narod. mnogi nisu prihvatili taj čuveni MMf,pa žive i te kako dobro.

  6. Tako se to radi sa tom mafijaskom organizacijom MMF om,koji je mnoge zemlje zavio u crno a tako i nas zajedno sa ovim podguznim muvama na vlasti.

  7. Normalan je u odnosu na ove nase sto nas vode! Treba na kurs da idu u Grcku

  8. teraj govna napolje iz svoje zemlje.srbijo uci

  9. e ovo se zove odgovorna vlast,a ne ova naša izdajnička

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *