Грчка се припрема за излазак из еврозоне

Грчка се припрема за излазак из еврозоне

Аустријски министар финансија Ханс Јерг Шелинг изјавио је да је излазак Грчке из зоне евра (Грексит) сада изгледа готово неизбежно.

– Последице за земље евра нису ни приближно тако лоше као за Грчку. Јасно је да једна земља не може под било којим околностима да уцењује Европску комисију и земље евра – рекао је Шелинг за аустријски лист Дие Пресе.

Шелинг је приметио да би то било могуће само уколико Атина прво затражи да напусти Европску унију, а друге земље Уније се сложе са таквим захтевом.

Атина је заказала референдум за следећу недељу, 5. јула када ће Грци са правом гласа моћи да одлуче да ли Грчка треба да прихвати нове, строже услове страних поверилаца којима се “сама Грчка влада противи”, пренела је агенција Ројтерс.

 

Грчки парламент подржао је иницијативу премијера Алексиса Ципраса за расписивање референдума. Одобрило га је 179 од укупно 300 посланика грчког парламента.

Посланици из редова већинске радикалне партије левице Сириза и њихови савезници партије Независних Грка (АНЕЛ) гласали су за референдум, као и екстремна десница Златна Зора, док су конзервативци из Нове демократије и социјалисти Пасока били против, исто као и посланици из редова Комунистичке партије и партије центра То Потами, пренела је агенција АФП.

Одлука парламента касно синоћ у корист референдума била је, према оцени АФП, шок који је раније најавио премијер Алексис Ципрас пошто је његова влада одбацила последњи аранжман међународних кредитора рекавши да укључују додатне мере штедње које би узроковале “понижење грчког народа”.

– Поштоваћемо резултат. Ми ћемо бранити демократију, народни суверенитет и темељне вредности Европе – рекао је Ципрас посланицима.

Француска позива Грчку да се врати преговорима

Француски премијер Мануел Валс изјавио је да постоји “реални ризик” да Грчка напусти еврозону уколико грчки народ на референдуму гласа против предложеног договора Европске уније о дугу и позвао Атину да се врати за преговарачки сто.

Глава га заболела због Грчке: Валс

– Када питате људе (гласаче) да одлуче, да остваре своја демократско право, то не би требало да буде критиковано. Очигледно је да, уколико буде негативан одговор, постоји реалан ризик да напусте еврозону – рекао је Валс за нови телевизијски канала иТЕЛЕ.

Ипак, Валс је позвао грчке званичнике да се “врате за преговарачки сто” пошто је Атина прекинула преговоре у покушају да се спасе грчка презадужена привреда.

– И даље верујем да је договор још увек могућ и позивам грчку владу да се врати за преговарачки сто – рекао је француски премијер, пренела је агенција АФП.

Валс је навео да Европска централна банка не би требало да откаже подршку грчким банака, чак и ако Грчка пропусти крајњи рок за отплате дугова, 30. јуна јер не може да изађе у сусрет страним повериоцима.

– Европска централна банка је независна. Мислим да не може да откаже подршку Грцима. Грчки народ је тај који трпи – рекао је Валс.

Валсове речи су такође звучале као упозорење грчким бирачима да глас “не” на предстојећем референдуму о предложеном договору о дугу могао би довести до одлуке о напуштању еврозоне, пренела је агенција Ројтерс.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Русија прекида дипломатске односе са НАТО

Русија прекида дипломатске односе са НАТО

Русија је донела одлуку да од новембра прекине дипломатске односе са НАТО, саопштио је руски …

Римокатоличкој Италији долази крај

Римокатоличкој Италији долази крај

Хришћанство нестаје из друштва либералне демократије Осећај краја италијанског римокатоличанства потврђују и други подаци. Према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *