Свет

Проблем човечанства – вода

26.03.2012. – Због повећања потражње за водом могући глобални конфликти

Средином овог века дефицит воде би могао да постане основни извор конфликата у свету. До таквог закључка су дошли учесници 6. Светског воденог форума. Глобална потражња за тим најважнијим ресурсом до 2050. године ће се повећати 1 и по пута. Право  сваког човека на приступ води се не оспорава. Генерална скупштина УН чак је то признала базичним људским правом. Међутим,  ко и на који начин мора да то обезбеди учесници форума нису објаснили.

Светски водени форум, одржан у Марсеју, ове је године био посвећен осигурању водене безбедности. Статистике, које су представили учесници, нису пружиле повод за оптимизам. Рецимо, у реферату Организације економске сарадње и развоја  (ОЕСР) се прогнозира светска криза слатке воде. Њен узрок су потребе земаља у развоју и проблеми приступа изворима воде,  неравномерна расподела залиха.

Брзо опада квалитет воде, заостаје темпо њеног чишћења и обнављања. Загађивање водених ресурса напредује запањујућим темпом, углавном хемикалијама нове генерације и лековима. Још пре 50 година дефицит водених ресурса је зависео углавном од природних чинилаца. Данас, резимирају експерти, људска делатност резултира тиме да чак и у  обезбеђеним водом регионима често је немогуће пити воду због њеног ниског квалитета. Повећање потражње за водом  до 2050. године  1 и по пута може да резултира не само локалним, већ и глобалним конфликтима. Дописни члан РАН Алексеј Јаблоков сматра да је могуће и даље заоштравање ситуације.

вода 2025Дефицит воде  може да постане битан кроз 15 до 25 година. Тога су свесни у научним и политичким заједницама. Данас је то чинилац међународних односа. Рецимо, у неким земљама Блиског Истока, између Израела и суседних земаља, Казахстана и Кине, у долини Меконга. Дефицит слатке воде није измишљени, већ озбиљни проблем, с којим се суочава човечанство. Светски водени форум је одржан под геслом Време решења. Међутим, нису биле предложене конкретне мере. Идеју о стварању Међународне водене владе експерти за сада не сматрају озбиљном. Спорови су били одржани и око одлуке ГС УН о људском праву приступа воденим ресурсима. Она је била усвојена 2010. године. Међутим, није јасно  ко ће и како обезбеђивати то право – држава или приватни сегмент.

На одржаном у Марсеју савету представници УН су се сложили са свим претензијама, али је било изјављено да је успео важан резултат: у односу на 1990. годину број људи, који немају приступ чистој води, упола се смањио. Основни напори су у то уложили Кина, Индија, Индонезија, Русија и Бразил. Последње две имају највеће залихе водених ресурса.

Светски водени форум је основан 1997. године од стране Међународног воденог савета. Он се одржава једном у три године.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!