fbpx

„Гуске или ракете, питање је сад“

0
(0)

Под слоганом „Филм је мртав, живео филм“, од 22. до 27. јануара на Мокрој гори биће одржан 9. међународни филмски и музички фестивал Кустендорф. Оснивач фестивала, редитељ Емир Кустурица, најавио је долазак бројних угледних аутора, међу којима су и Жак Одијар, добитник Златне палме прошле године на фестивалу у Кану за филм „Дипан“, који ће бити приказан на фестивалу. За Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 17 филмова младих режисера из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније, које је међу 400 пријављених краткометражних филмова одабрала селекторка Дуња Кустурица.

– Кустендроф представља сентиментално путовање у будућност, зато што је то једино место где се млади аутори сусрећу са својим идолима и могу да прикажу оно што раде, али и да виде или предвиде у ком правцу ће отићи читав њихов уметнички рад. На неки начин они постављају основе будућности и филма, али и комплетне културе у једном потпуно јединственом амбијенту какав не постоји нигде. Привилегија је за Србију да има један овакав фестивал – рекао је Иван Тасовац, министар културе, који ће отворити и затворити фестивал.

Судбина филма

О судбини филма у савременом свету чувени редитељ има своје виђење.
– Моја лична пројекција је да ће филм завршити као и опера. Често спомињем како су у Колумбија пикчурсу направили анкету међу младим људима са питањем да ли више воле да гледају филм на интернету или на платну. Они су рекли на интернету, а на питање зашто, одговорили су да зато што могу да телефонирају док филм иде. И то је честа појава данас. Производи се много филмова и блокбастера који заправо затупљују и убијају сваку хуманост у човеку – каже Куста.

– Скупити децу из читавог света, довести их на једно брдо где је недођија претворена у културну дестинацију и институцију, мислим да је то част Србије. Ово је била добра година за српски филм, па највећи број добрих филмова у такмичарској селекцији долази управо из Србије. У свету се повећао број жена редитеља, па их је тако више и на нашем фестивалу. Кустендорф је фестивал на ком се људи баве једни другима. Посебно сам поносан на нашег штићеника Јапанца Кокија Хасеја, младог аутора, својевремено награђеног на Кустендорфу. Он се на фестивал враћа са две награде за свој дебитантски филм, за чији су настанак биле пресудне радионице и сусрети са продуцентима – рекао је Емир Кустурица.

И ове године Куста је смислио оригинални перформанс којим ће бити отворен фестивал.

– Недавно сам био у Русији и спомињао те неке ракете, па кад сам се вратио, наишао сам на неразумевање. Онда сам мислио да би перформанс отварања могло да буде управо постављање тих ракета. Међутим, моја жена је инсистирала да ракете буду на нашем балкону. А опет, на плакату имамо и јато гусака, па се двоумим између огромног броја гусака и ракета које стижу, али нису лансиране. Гуске су камариле у мојим филмовима. Оне су пакосне животиње које умеју да угризу. Гуске имају и достојанство и гусан током свог живота никад не превари своју жену – рекао је Куста.

У завршној фази

Кустурица је истакао да је његов последњи филм „На млијечном путу“ у завршној фази.
– Филм је углавном измонтиран, остало је још десетак дана снимања у студију да би био завршен. Огроман проблем је чишћење позадина. Надам се да ћемо бити спремни за Кански фестивал ове године – рекао је Куста.

У музичком делу Кустендорфа наступиће јерменска атракција бенд Реинкарнејшн, Партибрејкерси, Коља и Гробовласници, молдавски трубач Адам Стинга, као и оркестар Дејана Лазаревића.

С. Ђурић – Вести

фото: птичица.цом

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија без губљења живаца прави ракете које ће разјебати све које буде требало разјебати…

0 (0) ЛАКИХ путева за одступање из зоне борби у наредних шест година неће бити. …

Ако Америка преломи, Русија припрема моћно оружје

0 (0) Русија се залаже за очување Споразума о ракетама средњег и малог домета, али …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *