Хаџи Мила Параментић: Срушен историјски комплекс у Ваљеву

Хаџи Мила Параментић: Срушен историјски комплекс у Ваљеву

0
(0)

У понедељак, 23. априла, на Дан војске, у години када обележавамо стогодишњицу победе у Првом светском рату, Ваљево је освануло без комплекса касарни чувеног 17. пука. Нестало је 4.600 квадратних метара овог комплекса грађеног од 1885. године, смештеног на 2,4 хектара атрактивног простора. Уништена је најстарија српска касарна, артефакт српске историје и прошлости, спомен на некадашњу историјску, победоносну, херојску српску славу!

Напоменимо да је Министарство културе и информисања 1. априла послало Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву допис у којем упозорава да одлагање стављања под заштиту овог објекта може да доведе до катастрофалних последица по српско национално биће и српско државно право. Директорка Ваљевског завода одуговлачила је да наложено јој потпише и спроведе у дело. Ваљевском Заводу за заштиту споменика културе није било довољно ни то што су иза захтева за заштиту овог комплекса стајали једногласно: Српска академија наука и уметности – Одељење за историју, Министарство културе, Републички завод за заштиту споменика културе, које је образложење изнело на три густо куцане стране, и то једног од најреспектабилнијих њихових стручњака, подршка Удружења Савеза потомака ратника Србије 1912–1920, као и низ писама подршке родољубивих и патриотских организација и удружења, као нa пример Српски меморијал, на чијем челу је академик др Василије Крестић, Друштво историчара, Меморијал битке на Дрини, Српски светионик, Савез потомака Првог светског рата и борачка организација источне Србије… писма подршке и стручна образложења генерала, писаца, архивиста.

Да ли је случајно и то да је купац уговор потписао 22. новембра 2017, управо кад је Републички завод добио улаз у комплекс ради заштите, а онда и без решења о рушењу са багером ушао у комплекс, опет пред вратима заштите, у петак 20. априла 2018. по подне око 16 часова, када државни органи не раде?

Ниједан ваљевски медиј није известио током викенда да се незаконито руши најстарији комплекс касарни у Србији, да нестаје један од симбола града.

Хаџи Мила Параментић, Ваљево
Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сеничић: У туристичком сектору Србије 60 одсто људи изгубило посао

Сеничић: У туристичком сектору Србије 60 одсто људи изгубило посао

5 (2) Помоћ државе, у оквиру трећег пакета мера, намењена туризму као најугроженијем сектору је …

Дијана Хркаловић је по Вучићевом налогу и уз његову помоћ и подршку прво инфлитрирана у БИА а затим и у МУП

Дијана Хркаловић је по Вучићевом налогу и уз његову помоћ и подршку прво инфлитрирана у БИА а затим и у МУП

5 (12) Већина земаља у свету има неку мафију која са више или мање успеха …

Један коментар

  1. Vrlo napredno delo !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend