Насловна / Србија / НИСМО ЗАБОРАВИЛИ: Зашто Влада још увек крије уговор о концесији „Николе Тесле“?!
НИСМО ЗАБОРАВИЛИ: Зашто Влада још увек крије уговор о концесији „Николе Тесле“?! 1

НИСМО ЗАБОРАВИЛИ: Зашто Влада још увек крије уговор о концесији „Николе Тесле“?!

Да ли се и како давање концесије над београдском ваздушном луком „Никола Тесла“ формално тиче нишког Аеродрома „Константин Велики“, грађани Србије још не знају. Ни поред многих обећања највиших државних функционера да ће уговор са француским Вансијем бити објављен, тај документ је тајна.

Више од месец дана, откако је потписан уговор између Владе Србије и Вансија, тај документ је ван очију јавности. Грађани због тога још нису потпуно уверени да ли се “Константин Велики” помиње у документу, јер међу представницима власти свако прича своју причу.

Да се уговор чува у тајности уверили су се и новинари, којима Влада Србије, ни након истека законског рока, није одговорила на званичан Захтев за приступ информацијама од јавног значаја.

Не само да нису доставили тражени уговор, већ нису уопште одговорили на захтев. Тиме Влада директно крши сопствене прописе, а свим државним органима шаље поруку да то тако може – каже главни уредник Јужних вести Предраг Благојевић.

Уговор “само што није објављен”

Тајни уговор је посебно привукао пажњу јавности након одлуке нишке власти да поклони свој аеродром Републици. Осим што је ова одлука за Нишлије била као „гром из ведра неба“, уследила је само недељу дана након што је уговор са Вансијем потписан.

Да се Ниш ни на који начин не помиње у концесионом уговору – најчешће је тврдила министарка саобраћаја и потпредседница Владе Зорана Михајловић. Њени аргументи углавном су била обећања да ће он “ускоро бити објављен”, те да ће и грађани моћи сами да се увере у њене тврдње.

Биће објављен за неколико месеци, када концесионар уђе у посед – рекла је министарка у Нишу почетком априла.

Народној посланици Татјани Мацури, која је због, како каже, “отимања“ нишког аеродрома, позвала министарку да објави тајни уговор, Михајловићева је одговорила да ће га грађани видети тек „након испуњења свих уговорних обавеза”.

Обећања да га неће вечно сакривати дао је и председник Србије Александар Вучић, али и други званичници, који су уверавали све “неверне Томе” да “нема разлога да не објаве уговор” и да ће он “врло брзо бити објављен”.

Ипак, он је и даље у фиоци Владе Србије.

Министарка најгласнија у „правдању уговора“, а успела да демантује и саму себе

Досадашње изјаве оних који су покушавали да убеде Нишлије зашто треба да се “одрекну” свог аеродрома збуњивале су и грађане и стручну јавност. Држање уговора у фиоци још више је будило сумњу да “нешто није у реду”.

Најгласнија у изјавама да се нишки аеродром у уговору о концесији не помиње била је управо министарка Михајловић (на слици испод), коју је одмах демантовао председник Вучић.

Да ће држава плаћати пенале Вансију ако са нишког аеродрома полети више од милион путника, признао је и помоћник министарке, а осим што је и он демантовао, Михајловићева је успела и да „сама себи ускочи у уста“, објашњавајући да држава мора да се консултује са концесионаром, када са „Константина Великог“ полети више путника него што би смело по уговору.

Прашину око тајног уговора подигло је и сазнање да Ванси кроз конзорцијум управља и приштинским Аеродромом „Адем Јашари“, а стручњаци су оценили да би због тога Ниш могао да испашта.

Све док уговор грађани не виде својим очима, могу само да (не)верују у опречне изјаве државника о томе који су прави разлози за поклањање нишке ваздушне луке.

Јужне вести

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Електропривреда Србије и Светска банка - шта нам ваља чинити 11

Електропривреда Србије и Светска банка – шта нам ваља чинити

Ових дана је у штампи објављена информација да је претходни министар финансија Душан Вујовић, без …

Небојша Стефановић: Дијана Хркаловић више не ради у МУП, а све остало даље је њена приватна ствар 12

Небојша Стефановић: Дијана Хркаловић више не ради у МУП, а све остало даље је њена приватна ствар

Дијана Хркаловић поднела оставку на место државног секретара у МУП-у и закључила споразум о раскиду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *