понедељак , 21 септембра 2020

ХАОС У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Болест нека чека „умрежење“

0
(0)

У ПРЕСТОНИЧКИМ домовима здравља и болницама тренутно је немогуће заказати преглед код лекара специјалисте, упозоравају из Удружења за заштиту права изабраних доктора опште медицине Србије. Пацијенти су очајни, а лекари опште медицине беспомоћни, јер нису у могућности да их пошаљу на преглед код специјалиста, што им је у опису посла од 18. маја, када је у београдским здравственим установама уведен интегрисани здравствени информациони систем.

Иако замишљен да смањи редове и чекања за заказивање које је, углавном, било на почетку месеца, ИЗИС је већ на почетку примене показао многобројне недостатке и направио тоталну збрку у домовима здравља, али и у болницама. Зато неки лекари и даље дају папирне упуте, али се дешава да пацијенте врате из болнице, уз образложење да је немогуће више тако заказивати прегледе. И нашој редакцији су се протеклих дана јављали грађани који нису могли да закажу преглед и тотално су збуњени.

– Настао је потпуни хаос. Иако је реч о доброј идеји, кренуло се доста неозбиљно и пре него што су се стекли услови. Пацијенти нам се стално жале, а ми не знамо како да им помогнемо – каже др Милица Николић Урошевић, председница Удружења за заштиту права изабраних доктора опште медицине Србије. – Домови здравља нису дали термине, а већина болница ни термине, ни имена доктора. Када, рецимо, укуцам Клиника за гастроентерологију и хоћу одређеног специјалисту појављује се као да не постоји. Уместо да прегледамо пацијенте, губимо време тражећи специјалисту.

Она истиче да је велики проблем то што нису умрежени сви домови здравља и болнице у Београду међусобно, иако закон предвиђа да „у систему“ буду чак и приватне здравствене установе. Због тога, лекар опште медицине не може да зна да ли је пацијент био на прегледу скенером у некој приватној болници или је посетио специјалисту у Ургентном центру.

НЕМАЈУ ЛОЗИНКУ

ЛЕКАРИ опште медицине у домовима здравља немају своју лозинку којом приступају ИЗИС-у.Немамо самостални налог, нити знамо која нам је лозинка – каже др Николић Урошевић. – Не можемо да је добијемо, пошто се у наше име улоговао дом здравља. То значи да нашем налогу може да приступи неко други, али не и ми. Права пацијената на тај начин нису заштићена, јер до њихових података могу да дођу и други, осим изабраног лекара.
– Нејасно је и шта се догађа ако закажемо преглед, а пацијента нешто спречи да оде тог дана – објашњава наша саговорница. – Не знамо да ли ће му у тој здравственој установи заказати нови термин или поново мора да дође код лекара опште медицине. Пацијенти су нам се жалили да су их враћале медицинске сестре из домова здравља и болница када су долазили са писаним упутима, уз образложење да се не може више тако заказати преглед.

И у Клиничко-болничком центру „Земун“ кажу да има проблема у примени новог система заказивања, али да се полако уходавају. Истичу да има доста нерешених ствари које се морају у ходу решавати.

– У старом систему заказивања колега је могао да замени колегу у амбуланти, уколико је неко од њих морао на хитну операцију, болестан је или је на годишњем одмору – каже проф. др Драгош Стојановић, директор КБЦ „Земун“. – Сада то није могуће, јер се упут везује за име лекара и апарат, а ми не можемо бити присутни 24 сата. Полако се уходавамо и надамо се да ћемо превазићи ове проблеме.

Он истиче да је приоритет збрињавање пацијената, па у случају хитних интервенција доктори неће моћи да приме већ заказане пацијенте.

ПОСАО ЗА МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ

УДРУЖЕЊЕ је тражило од надлежних да прегледе код специјалиста заказују медицинске сестре, јер лекари губе много времена и немају кад да се посвете пацијенту.

– Идеја са електорнским заказивањем је добра, али се претходно морају стећи услови – каже наша саговорница. – Ми смо предложили да сестре заказују прегледе, како бисмо имали више времена да се посветимо пацијентима, као и да ми сами имамо своју лозинку. Али, то изгледа није прихваћено.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Дејан Жујовић – Вучић и Kризни штаб много серу, истина о стању у здравству! (видео)

4.1 (15) Гост Славија инфо тв био је доктор Дејан Жујовић, начелник дневне болнице градског …

Потресна слика из Пазара: Дете прима инфузију испред болнице

5 (1) Фотографија из Новог Пазара на којој девојчица прима инфузију иза зграде дечијег одељења …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *