Хашка инквизиција одложила Шешељу пресуду на неодређено време

0
(0)

Трибунал у Хагу је данас на неодређено време одложио изрицање пресуде лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, која је требало да буде изречена 30. октобра.

Пресуда Шешељу одложена је, како пише у одлуци председавајућег судије Жан-Клода Антонетија (Јеан-Цлауде Антонетти), због тога што је из расправног већа, због могуће пристрасности, крајем августа, на захтев одбране, изузет судија Фредерик Хархоф (Хархофф).

Будући да су тужилаштво и остале судије – које су се противиле изузећу Хархофа – затражиле да та одлука буде преиспитана, што је одложило именовање новог судије, председавајући Антонети оценио је да изрицање пресуде у раније заказаном року није могуће док се то питање не реши.

Посебно веће Трибунала утврдило је крајем августа, усвојивши Шешељев захтев за изузеће, да је судија Хархоф писмом пријатељима, објављеном у данској штампи, у којем је критиковао последње ослобађајуће пресуде Трибунала, “показао пристрасност у корист осуђујућих пресуда”.

– Неприхватљива представа о пристрасности постоји. Због тога, већина је утврдила да је претпоставка непристрасности сузбијена. Сходно томе, већина је нашла да је оптужба о пристрасности судије Хархофа утемељена – одлучило је то веће.

У одлуци, објављеној 29. августа, пише да је судија Хархоф оставио утисак да је пристрасан тиме што је у свом писму тврдио да је до јесени 2012. године “мање-више утврђена пракса” Трибунала била да осуђује војне команданте за злочине који су починили њихови подређени.

Критикујући промену у тој пракси Трибунала – ослобађајућим пресудама изреченим Анту Готовини, Момчилу Перишићу и Јовици Станишићу – Хархоф је промену у тумачењу концепта “удруженог злочиначког подухвата” приписао политички мотивисаном притиску председника суда Теодора Мерона (Тхеодор) на колеге, а за рачун САД и Израела.

У одлуци посебно веће наводи да је тиме судија Хархоф сугерисао да је су ослобађајуће пресуде део ширег америчко-израелског плана да се сузбије командна одговорност надређених официра за злочине подређених.

Судија Хархоф је у писму нагласио да је увек “претпостављао да је исправно осудити лидере за злочине почињене с њиховим знањем” и закључио да се суочава “са дубоком професионалном и моралном дилемом” као никада пре.

Посебно веће оценило је да је то што је судија Хархоф разматрао одговорност “војних команданата” релевантно за процес Шешељу зато што је Шешељ оптужен да је учествовао у удруженом злочиначком подухвату, између осталог, и тиме што је управљао паравојним снагама званим “шешељевци”.

Тиме што је поменуо “утврђену праксу” Трибунала да осуђује војне команданте за злочине подређених, судија Хархоф је, по одлуци, дао основа за закључак да би “разумни и добро информисани посматрач” то могао схватити као “пристрасност судије Хархофа у корист осуђујуће пресуде” и у процесу против Шешеља.

Неслагање са изузећем

Неслагање са одлуком о изузећу, изразили су председавајући судија Антонети и чланица већа Флавија Латанци (Флавиа Латтанжи), који су тврдили да њихов став није узет у обзир. Одлуку о изузећу, тражећи њено преиспитивање, тужилаштво је назвало “неоснованом”.

Потпредседник Трибунала Кармел Ађијус (Цармел) одлуку је на преиспитивање вратио посебном већу суда, којим је председавао судија Баконе Молото из Јужне Африке, а чији су чланови Бартон Хол (Буртон Халл) са Бахама и Лиу Даћун (Даqун) из Кине. Судија Даћун гласао је против изузећа Хархофа са суђења Шешељу.

Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. године. У притвору Трибунала је од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао, одмах пошто је објављена оптужница.

После једног неуспелог покушаја и Шешељевог штрајка глађу, суђење је почело 2007, а извођење доказа окончано је прошле године.

У завршној речи, марта ове године, тужиоци су затражили да Шешељ буде осуђен на 28 година затвора, а оптужени, који се брани сам, тражио је да буде ослобођен.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗЕМУНЦИ СУ ШЕШЕЉА ЗВАЛИ ШТРУМФ: Легија му откривао државне тајне, достављао информације из ДБ и полиције!

5 (2) Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ је међу члановима озлоглашеног земунског клана …

Велеиздаја на расклапање

2 (1) Информације ове озбиљне службе безбедности јасно потврђују да зла која су задесила Србију …

9 Коментара

  1. neshto neochekivano od nashih velikih "prijatelja"? ……

  2. Pukli su . Sada bi ga morali pustiti kuci jer ce mu sve ovo lezanje u zatvoru morati platiti. A zna se ko iza ovoga stoji , Nasa vlada samo da Vojo ne dodje u Srbiju brzo inace su najeb***

  3. ПРОКЛЕТИ БИЛИ ФАШИСТИЧКА ХОРДА СА ЗАПАДА

  4. O Boze!! Neka pravde medju Ljudima!!! Osudjuju Nas samo paradoksno od svih svjetskih ustavni prava!!! Pravo na misljenje!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend