Хладњачари увозом и реекспортом потпуно уништавају домаћу производњу малине

Хладњачари увозом и реекспортом потпуно уништавају домаћу производњу малине

0
(0)

„КРАЉЕВИ малине“ – српски хладњачари, још једном су били јачи и од државе и од сељака: усред бербе и откупа направили су потпуни хаос на тржишту, па ће према проценама удружења малинара – половина узгајивача одустати од посла којим су прехрањивали породице, а Србија ће изгубити свој најјачи пољопривредни бренд. Неправилности на терену су бројне, од самовоље у формирању цена, преко бланко признаница које издају кооперантима, до безмало насилног смањења цена на основу неправилног класирања примљеног рода…

– Тензије међу произвођачима су огромне, незадовољство расте и цела ова сезона изгледа као превара српских „краљева малине“, на штету државе и сељака. Знамо да инспекције на терену раде као никада до сада, знамо да проналазе неправилности код хладњачара на сваком кораку, али разрешења још нема – каже Слађана Станковић, председница скупштине Удружења пољопривредних произвођача Ужица. – Многи произвођачи ову сезону неће преживети, чак се и међу сељацима јављају тензије, јер се они питају зашто једни добијају више, а други мање новца за исти квалитет малине.

Пољопривредници тврде, а резултати рада инспекцијских служби ће то потврдити: велики број хладњачара прима род и издаје бланко признанице на којима пише само килажа, без цене. На овај начин, пољопривредници не могу знати чак ни која је аконтна цена њихове малине.

Онде где је цена истакнута, прву класу малине хладњачари плаћају у просеку 125 динара, другу 80, а трећу 60 динара. Дешава се, међутим, да хладњачари класирање обављају накнадно и већину рода сврставају у другу класу, па сељаци остају „кратких рукава“.

– Стање је конфузно, дешава се нешто што претходних година нисмо имали: бројни хладњачари лажирају попуњеност капацитета. Тврде да су скоро пуни, а попуњеност је свега око 40 процената. Изгледа да они намеравају да увозом и реекспортом потпуно униште домаћу производњу – додају у удружењу произвођача. – Никада нисмо имали ни оволику разлику у цени међу класама примљеног рода. Све то је само начин да се пољопривредници опљачкају, а држава превари.

ИНСПЕКТОРИ „ЧЕШЉАЈУ“

ПОЉОПРИВРЕДНА инспекција је започела акцију контрола хладњачара на територије Златиборског, Моравичког, Пчињског и Јабланичког округа – Ариље, Ивањица, Пријепоље, Коцељева, Владичин Хан и Шабац.

– Инспектори су у том периоду извршили 93 контроле, проверили су 54 хладњаче и 39 откупних места – кажу у Министарству пољопривреде. – Забрањен је рад нерегистрованој хладњачи, а у две хладњаче је забрањено коришћење воде, јер нису обезбедиле доказ да је исправна. Инспектори су исписали и четири наредбодавна решења о отклањању неусаглашености и у току је подношење две пријаве за привредни преступ.

Н. ЈАНКОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Олга Четверикова: Неопходан прелазак на истинско хришћанство

Олга Четверикова: Неопходан прелазак на истинско хришћанство

5 (3) Данас је наш главни задатак – усредсредити се на очување православне вере у …

Горан Пајић: Српска обавештајна служба је у колапсу, Хрвати и Немци су свуда! (видео)

Горан Пајић: Српска обавештајна служба је у колапсу, Хрвати и Немци су свуда! (видео)

4.6 (7) Иако је целу деценију Горан Пајић провео је у Јединици за обезбеђење Слободана …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend