Хоменовој сестри 34 милиона из Фонда за развој

0
(0)
26.08.2012

Фирма чији је власник сестра Слободана Хомена, бившег државног секретара у Министарству правде, добила је из Фонда за развој Републике Србије кредит од 34 милиона динара уз камату од само 0,5 одсто годишње, сазнаје Пиштаљка. Кредит за који ће платити петогодишњу камату од само 4.745 евра сестра државног секретара добила је 2009. године а одлуку управног одбора фонда о додели кредита потписао је Млађан Динкић, тада председник УО.

Фабрика изолационих материјала и амбалаже Фима а.д. из Мионице, чији је власник Јелена Хомен Тасић, заступник предузећа њен муж Милан Тасић, а председник Управног одбора у то време њен и Слободанов отац Боривоје Хомен, овај повољни кредит је добила на период од пет година са грејс периодом од годину дана. Предузеће Фима а.д. се Фонду за развој обратило 27.5.2009. године са захтевом за доделу средстава „за подстицај и развој неразвијених општина у Републици Србији“. Од Фонда је затражен кредит од 40 милиона динара и то за набавку опреме која би требало да „унапреди производњу изолационог материјала и амбалаже“. Управни одобор Фонда је на седници одржаној 1.10.2009. године одобрио кредит у износу од 34 милиона динара.

О одобрењу кредита предузећу Јелене Хомен-Тасић на седници УО Фонда за развој одлучивали су: Млађан Динкић, Слободан Милосављевић, Слободан Илић, Зоран Мартиновић (замена за Расима Љајића) и Рајко Перић (замена за Милутина Мркоњића). У записнику се наводи да су седници присуствовали председник комисије Фонда за развој Верица Калановић, Динкићев шеф кабинета Ивица Којић, директорка Фонда Оливера Божић и друга лица из стручне службе Фонда.

Директорка Фонда за развој и директор Фима а.д. потписали су 22.10.2009. године уговор о инвестицоном кредиту, а пун износ кредита од 34 милиона динара трансферисан је кориснику кредита 26.11.2009. године. А да ће кредит бити уредно враћен Фима а.д. је гарантовала својом пословном зградом од 2.487 метара квадратних, на коју је успостављена хипотека у вредности од 364.924,33 евра, колико иначе износи главница дуга и камата по спорном кредиту. Одлуку о упостављању хипотеке потписао је 25.4.2009. године Боривоје Хомен, тадашњи председик Управног одбора предузећа из Мионице.

Амортизациони план кредита најбоље илуструје колико је заправо повољан кредити који су од државе добили отац, сестра и зет тадашњег државног секретара у Министарству правде Слободана Хомена. Наиме, предузеће Фима а.д. кредит треба да врати у 20 рата које доспевају на наплату на свака три месеца, а чији износ се креће од 17.825 евра до највише 18.256 евра. При свакој тромесечној уплати рате главнице дуга, корисници кредита треба да плате и симболичну камату од 0,5%, односно износ од највише 453 евра до најмање 22 евра. Другим речима, просечна тромесечна уплата по основу камате износи свега 237 евра, тако да је збир укупне камате по овом кредиту свега 4.745 евра. У преводу, то значи да је предузеће Фима а.д. је добило 360.852 евра, а до 30.9.2015. године држави треба да врати 365.598 евра.

У години у којој је добијен повољан кредита из Фонда за развој, Јелена Хомен-Тасић имала је већински пакет од 91% акција у капиталу Фабрике изолационих материјала и амбалаже Фима а.д. из Мионице. Данас је акционарско друштво Фима пререгистовано у Фима д.о.о. и власник 100% удела у друштву је Јелена Хомен-Тасић, директор предузећа је Влада Ћосић, док је Милан Тасић, муж Јелене Хомен-Тасић и зет Слободана Хомена, уписан као заступник.

У периоду када је одобрен повољан кредит Фонда за развој, отац државног секретара, Боривоје Хомен, био је председник Управног одобора предузећа Фима а.д., док је председник Надзорног одбора у тој фирми био извесни Здравко Хомен. Здравко Хомен је истоворемено запослен као помоћник генералног директора породичне фирме Хоменових Dikem Chemical д.о.о. из Београда, чији је директор Боривоје Хомен. Ово предузеће послује у саставу предузећа Инова д.о.о. из Београда, које је у власништву Душанке Суботић-Хомен.

Сарадник Пиштаљке је истраживао под каквим би условима једно приватно предузеће могло да се задужи код комерцијалних банака. Разноврсна понуда на банкарском тржишту показује да је немогуће уговорити инвестициони кредит за набавку машина и опреме без каматне стопе од минимум 10%, а у зависности од банке, она може да достигне и 20% на годишњем нивоу.

Примера ради, за инвестициони кредит код Комерцијалне банке неопходно је учешће од око 20% износа кредита и неки од инструмената обезбеђења наплате кредита. У случају куповине машина и опреме, грејс период за отплату кредита је 6 месеци, док би номинална каматна стопа износила између 10,5% и 11,95%. То значи да би предузеће које узима кредит од 360.852 евра морало да прво положи депозит у висини до 72.170 евра и да за отплату главнице и дуга на крају издвоји износ од 400.951 евро до 403.973 евра. А то је најмање за 35.353 евра скупље од кредита које је предузећу Фима а.д. одобрио државни Фонд за развој.

Према подацима којима Пиштаљка располаже, предузеће Фима а.д. је 2006. године узело кредит код Комерцијалне банке са каматном стопом од 5,19%, док је 2009. године закључило уговор о финансијском лизингу са Рајфајзен банком уз каматну стопу од 12,78%. Сарадник Пиштаљке од маја 2011. године покушава да од Фонда за развој, у складу са законом, добије податке под којим условима је та институција одобрила кредит предузећу Фима а.д. из Мионице. Уз необјашњиво кашњење од 15 месеци одговор је стигао у августу ове године, након што је уложена жалба Поверенику за информације и након што је по други пут упућена ургенција руководству Фонда да поступи по захтеву.

Пиштаљка је и раније истраживала и указивала на нетранспарентно кредитирању предузећа која су блиска режиму средствима Фонда за развој Републике Србије. Редакција Пиштаљке упутила је јавни позив Републичком јавном тужилаштву и Агенцији за борбу против корупције да испитају рад Фонда за развој, због сумње да та институција злоупотребљава новац грађана.

ПРИЛОЗИ:

Записник са седнице Управног одбора Фонда за развој 1.10.2009.

Одлука о одобрењу кредита предузећу Фима а.д. (страна 1страна 2)

Уговор о кредиту

Одлука о стављању некретнине под хипотеку

Амортизациони план отплате кредита

 
Пиштаљка

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend