fbpx
Насловна / Свет / Европа / Хрватска изгубила гранични спор са Словенијом, најмање две трећине Пиранског залива припашће Словенији

Хрватска изгубила гранични спор са Словенијом, најмање две трећине Пиранског залива припашће Словенији

Хрватска је изгубила гранични спор са Словенијом и најмање две трећине Пиранског залива припашће Словенији, преносе поједини хрватки медији.

Медији наводе и да су Словенци активно лобирали код судија Арбитражног суда да се пресуди у њихову корист. Спомињу се транскрипти из којих се може закључити да је Словенија добила спор већ у раној фази.

„Вечерњи лист“ је објавио да поседује транскрипте разговора словеначког члана арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова у којима се види како јој је Секолец преносио детаље из поверљиве дискусије председника суда и осталих арбитара.

Из делова транскрипта видљиво је како је Секолец наводно пренео изјаву коју је приписао председнику Суда по којој му је овај рекао како су „Словенци добили што су хтели на мору“ и да најмање две трећине Пиранског залева иде Словенији.

Поводом медијских објава, прва потпредседница Владе Хрватске и министарка спољних и европских послова Весна Пусић сазвала је конференцију за медије на којој је изјавила да је „Хрватска врло забринута због навода који су изашли у данашњим новинама, а уколико би било што од тих навода било иситинито то би било апсолутно шокантно и драстично би мењало ситацију с тим поступком арбитраже.“

„Хрватска је приступила међународној арбитражи у доброј намери. Улазимо и ушли смо у ову процедуру с поверењем у међународне правне институције. У то смо ушли с наером да се искључиво у складу с међународним правом одреде границе било на мору било на копну. Испитаћемо све колико ће бити у нашој моћи. Свакако ћемо се јавити и комисији и суду, ми смо неке прве сумње имали пролетос, када је министар спољних послова Словенија изјавио да имају неформалне информације да ће одлука ићи у корист Словеније. Тада смо писали Европској комисији и Арбитражном суду. Сматрамо да се та сумња барем донекле поново појавила као оправдана, Испитаћемо ако је заиста тако онда је то шокантно и мења ситуацију“, рекла је Пусић, наглашавајући да је најпре потребно проверити да ли су медијски наводи тачни и да ће након тога доносити одлуке.

Она је додала да „Хрватска ништа није постигла у лобистичком смислу осим што је слала поднесак“ и истакла је да је лобирање најстроже забрањено.

„Хрватска мора подићи буру у дипломатским водама

Посланица у Европског парламенту, десничарка Ружа Томашић оценила је да новонастала ситауција у арбитражном поступку Хрватске и Словеније тражи хитну и одлучну реакцију хрватске владе.

„Хрватска овог пута мора подићи буру у дипломатским водама како би заштитила свој национални интерес. Свако одлагање наше реакције користи Словенији“, наисала је Томашићева на Твитеру.

Она је упозорила да ни суд ни Европска комисија неће поступити у корист Хрватске ако коначно, како је рекла, не покажемо зубе и не пошаљемо јасну поруку да не дамо своје.

Б92-Танјуг-Index.hr

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Двадесет четири године од „Олује“: Етничко чишћење Срба којим се ЕУ и НАТО и данас поносе

5 (1) Хрватска војска је 4. августа 1995. године на подручју тадашње Републике Српске Крајине …

Како су Тито и комунисти српске фабрике иселили у Хрватску и Словенију? (видео)

5 (6) Масовна селидба српских фабрика у Хрватски и Словенију. Како је Тито са његовим …

2 Коментара

  1. ha ha ha mamu vam jebem i treba sam tako ..ha ha ha

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *