fbpx

Пљуште тужбе радника крагујевачке фабрике „Застава камиони“ за исплату заосталих плата и накнада , попис у „Застави“

0
(0)

Радници крагујевачке фабрике „Застава камиони“ од априла ове године подносе тужбе против те фабрике тражећи исплату зарада и других накнада.

Због чега су од прошлог месеца извршитељи чести посетиоци те фабрике како би пописали њену имовину.

Директор фабрике Зоран Аџић, који је однедавно на тој функцији, у изјави Тањугу је рекао да радници тужбе подносе појединачно и посебно за сваки месец за који нису добили плату.

Наглашавајући да месечне тужбе стварају огромне трошкове фабрици имајући у виду да само један долазак извршитеља да попише имовину кошта 10.000 динара, Аџић је рекао да тужбе подноси 80 одсто од укупно 240 запослених.

„Свесни да месецима нису радили да би добили пуну зараду, радници ипак подносе тужбе и траже пуну плату, чиме практично сами стављају катанац на фабрику“, рекао је Аџић и подсетио да фабрика има капацитете за производњу 10.000 јединица, а да више од једне деценије годишње произведе од 50 до 100 привредних возила.

Наглашавајући да је Влада Србије недавно продужила рок за приватизацију за годину дана, Аџић је оценио да тужбе радника могу погубно да се одразе на проналазак стратешког партнера, јер се пописује фабричка имовина и продаје по знатно нижој цени.

„Извршитељи су у протеклих месец дана пописали аутомобиле и камионе, основна средства, полупроизводе, као и лимове и шасије које смо купили за производњу и друго“, рекао је Аџић и додао да радници судским путем траже плате, накнаду за неискоришћене годишње одморе и друго.

Председник Самосталног синдиката у тој фабрици Данило Поповић у изјави Тањугу потврдио је да већина радника подноси тужбе. „Радници подносе тужбе због заосталих зарада, јер се боје да за фабрику неће бити пронађен стратешки партнер и да ће остати без њих“, рекао је Поповић који је нагласио да он није међу запосленима који су тужили фабрику, јер верује да „Застава камиони“ могу да изађу из кризе.

Упитан због чега се подносе тужбе за сваки месец посебно, а не једна за сва дуговања, и тиме се фабрика излаже огромним трошковима, Поповић је рекао да и њему то није јасно, као и да синдикат не стоји иза тих тужби.

Он сматра да се фабрика не би нашла у овој ситуацији да је руководство пре подношења тужби са радницима потписало анексе уговора о накнадном измиривању плата, а које се запосленима дугују за седам до девет месеци.

У фабрици данас није било могуће наћи раднике који су поднели тужбе, јер је у „Застава камионима“ тренутно колективни годишњи одмор.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Француски ауто-гигант Рено припрема отказ за 15.000 радника

5 (1) Рено ће угасити 15.000 радних места широм света, у оквиру плана за смањење …

У Привредном суду закључена расправа по тужби бивших радника ПKБ корпорације

5 (3) У Привредном суду у Београду данас је закључена расправа по тужби бивших радника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *