fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Хрватска у хаосу, пожари гутају Сплит и Далмацију, министар одбране дао непопозиву оставку… (видео)

Хрватска у хаосу, пожари гутају Сплит и Далмацију, министар одбране дао непопозиву оставку… (видео)

Према грубој процјени, у пожарима који су већ 27 сати активни на потезу од Омиша до Сплита прогутано је 4500 хектара густе борове шуме, макије, траве, ниског раслиња и маслиника, а ватрогасци су тијеком понедјељка запримили више од 5000 позива узнемирених грађана, дознаје се у Жупанијском ватрогасно-оперативном центру Сплит.

Ситуација с пожаром у Сплиту више није алармантна каква је била синоћ јер је град обрањен још у 23 сата у понедјељак, но још увијек гори у Срињинама и Жрновници, а најгоре је тијеком ноћи било у Подстрани и Строжанцу којима је вјетар „пребацио“ нове пламене језике у којима је изгорјело неколико кућа.

Ватрогасци су због силине ватре у Подстрани и Строжанцу до 3,30 сати гасили искључиво обитељске куће и господарске објекте, док се у Жрновници ситуација тијеком ноћи мало смирила.

Становници ноћ проводе на цести у борби с ватром, а изузетно је добро дошла помоћ 28 ватрогасаца из Карловца са седам возила. Тренутно гасе ватру код школе у Подстрани.

У Жупанијском ватрогасно-оперативном центру Сплит дознаје се да је изгорјело неколико кућа и да ће број изгорјелих објеката бити велик, али вјерују да неће бити смртно настрадалих особа.

„До сада је изгорјело око 4500 хектара борове шуме, ниског раслиња, траве, макије и маслиника. Тијеком 24 сата примили смо више од 5000 позива. Од 3,30 сати стање на пожаришту мало се смирило јер нам се смиловао вјетар“, кажу у Центру.

Истичу како су им пуно помогле колеге ватрогасци који су стигли у помоћ из Приморско-горанске, Копривничко-крижевачке, Крапинско-загорске, Дубровачко-неретванске жупаније и Загреба, а ту су и хрватски војници.

„Не знамо како ће се све даље одвијати. За сада је стање нешто боље, али с вјетром се никада не зна. Ово је катаклизма, у својих 36 година стажа никада нисам имао гори пожар. Чини се како ћемо га гасити данима“, изјавио је Хини дежурни ватрогасац.

Нешто послије поноћи пут Сплита се из остатка Хрватске упутило 250 ватрогасаца с 50 возила, а конвој од 30 возила кренуо је из Загреба. То би увелике требало помоћи да уморни и храбри далматински ватрогасци, који се боре с ватром већ три дана у континуитету, коначно мало предахну. Борба за Далмацију се наставља.

Јутарњи.хр

фото: Кропикс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Европи горе него у Долини смрти: Броје се мртви, букте пожари, температура не пада (видео) 10

У Европи горе него у Долини смрти: Броје се мртви, букте пожари, температура не пада (видео)

Најмање седам особа умрло је у Европи од последица високих температура, док су у Француској …

Широм Хрватске одржава се "Ход за живот" - учесници траже забрану абортуса 11

Широм Хрватске одржава се „Ход за живот“ – учесници траже забрану абортуса

Загреб — Широм Хрватске одржава се Ход за живот, чији учесници траже отежавање или забрану …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *