Хрватска усвојила пакет подршке привреди вредан 3,9 милијарди евра

Хрватска усвојила пакет подршке привреди вредан 3,9 милијарди евра

Хрватски сабор прихватио је владин пакет мера вредан готово 30 милијарди куна (3,9 милијарди евра) за помоћ привреди погођеној епидемијом  вируса корона.

Пакет садржи 63 мере чији је главни циљ очување радних места и исплате плата, известила је агенција Хина.

Тим мерама ће се омогућити предузетницима и грађанима погођенима вирусом корона одгода плаћања јавних дажбина, као што су порези на доходак и на добит, и доприноси.

Плаћања ће се одгодити на три месеца, с могућношћу продужења на још три. Након тога биће омогућена отплата тих дугова на рате без камата на рок од 24 месеца.

Држава ће локалним јединицама Хрватског завода за здравствено осигурање и Хрватском пензионом фонду дати бескаматни зајам до висине износа који су изгубили.

Одгодиће се плаћања туристичке чланарине за привредне субјекте и приватне изнајмљиваче, као и плаћања туристичке таксе за приватне изнајмљиваче (паушал).

Министарство саобраћаја ће привремено обуставити наплату накнаде за дозволе за ванредни превоз на државним путевима у периоду до 1. јуна 2020., као и привремену одгоду сезонског повећања путарине за 10 посто за возила 1А, 1. и 2. групе од 15. јуна до 15. септембра. Такође, продужиће сезонски “зимски” ЕНЦ попуст (који престаје 31. марта) до 1. јуна.

Држава ће у секторима погођеним епидемијом подржати очување радних места тако што ће, у висини минималне плате, помоћи сваког запосленог који би остао без посла. Привремено се суспендују мере за самозапошљавање и запошљавање, а средства за њих се пренамењују за задржавање постојеће запослености.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Небојша Kатић, Србија и економске жртве пандемије (видео)

Небојша Kатић, Србија и економске жртве пандемије (видео)

Небојша Катић, наш економски аналитар у емисији Око РТС-а говори о пландемији и њеним еконоским …

У Британији „сви вакцинисани“, а имају 50.000 оболелих на дан!

У Британији „сви вакцинисани“, а имају 50.000 оболелих на дан!

У Великој Британији је у последњих 24 сата забележено 46.558 нових случајева заразе и још …

Један коментар

  1. Рајко Крвавац

    не волим кроате, али цроација је за Србију ултра-гига-мега уређена држава. Да не говорим о Хунгарији или Словенији.
    Не треба никаквих посебних доказа … ко год је мало путовао, могао се уверити својим очима.
    јбг. много волимо да крадемо, лажемо, да комшији цркне крава … јбг. то кошта … ова земља се распада у корупцији … сваких 10-так година мења идеоогију, поредак, светоназоре и јебу милу мајку свим који мисле другачије, скидају главе, мењају уџбенике… ено Врбас .. био је Марези, па Врбас, па Титов Врбас, сада је АВ Врбас … жао ми је, али оде ово све и 3ЛПМ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *