понедељак , 21 септембра 2020

Хрватска враћа војни рок

0
(0)

ХРВАТСКА постепено уводи војни рок, с тим да је први корак одлука да младићи и девојке лети иду у војне кампове, а да ће влада после тога размишљати о служењу „праве“ војске.

Већ следеће године ће почети пробна обука за време летњих месеца кроз коју ће проћи први војници, а све ће трајати између двадесет и тридесет дана. Моћи ће да се пријаве и девојке, а процењује се да ће обуку у првој години проћи око 15.000 младих људи. Обавезни одлазак на „мини војни рок“ биће уведен од 2019. године, али се сада интензивно ради на припреми летњих кампова који ће угостити младе људе који би требало у најкраће време да савладају основну обуку.

Како сада стоје ствари, због недостатка новца тешко да ће у будућности бити уведен прави војни рок у трајању од неколико месеци. Наиме, старе касарне из времена ЈНА више нису у функцији, а оне највеће користе припадници Хрватске војске и нема могућности да млади војници тамо пролазе обуку.

Рачуна се да ће убудуће годишње кратки војни рок бити организован за око 30.000 младих. Занимљиво је да у Хрватској све већи број жена жели да приступи оружаним снагама – јављају се да прођу добровољну обуку, а део њих остаје и у Хрватској војсци.

Војни стручњаци процењују да ће у три или четири недеље колико ће трајати „мини војни рок“ мало тога моћи да се научи, али да ће савладати бар основе како се користи оружје. Процена је да ће се тиме ојачати одбрамбена способност Хрватске.

Времена за комплетну обуку неће бити, поготово не за специјалистичку, па ће се ту и убудуће ангажовати професионални војници. Засада није сасвим јасно ни ко ће да спроводи обуку, ни како ће се поново увести евиденција војних обвезника. Зна се само да ће војници добити летњу униформу и да неће задуживати никакву додатну опрему, а обезбедиће им се три оброка дневно.

Сама најава о враћању војног рока, што још треба да прође законску потврду, наишла је у Хрватској на различите реакције. Многи сматрају да се земља све више милитаризује и да је то још један непотребан трошак, док у Министарству одбране кажу да ће поновно увођење војног рока бити и јефтино и ефикасно.

Служење војног рока у Хрватској укинуто је 2008. године, и од тада постоји добровољно служење које траје 14 недеља и обавља се на два полигона.

Према последњим анкетама, за враћање обавезног војног рока је 52 одсто грађана.

Ј. КЕРБЛЕР, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Главни државни тужилац Хрватске поднео оставку због чланства у масонима

5 (3) Главни државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић саопштио је вечерас да подноси оставку пошто …

Хрватска, БиХ и Мађарска „гурају“ мигранте назад у Србију

5 (1) У Србији је ове зиме од 6.500 до 7.000 миграната, што је највише …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *