fbpx

И Мило Ђукановић може да се слика са евроинтеграцијама баш као и Вучић

4
(2)

Брисел, како сазнају црногорски медији, ових дана ради на нацрту документа Европске комисије о напретку Црне Горе из области владавине права, који се односи на поглавља 23 и 24, познатом као „нон пејпер“. Појаву овог документа аналитичари већ тумаче као сигнал да је Црна Гора надаље блокирана у процесу ЕУ интеграција.

О документу су јуче расправљали амбасадори земаља чланица Европске уније, и у њему ЕУ посебно проблематизује стање у судству и тужилаштву Црне Горе, гдје се наводи да трећи мандат предсједнице Врховног суда Весне Меденице изазива забринутост због тумачења Устава и Судског савјета, који је Меденици омогућио трећи мандат, иако су само два, по Уставу, дозвољена.

У нацрту се такође наводи и да није успио конкурс за избор Врховног државног тужиоца и да је Тужилачки савјет именовао садашњег, Ивицу Станковића, за вршиоца дужности.

Проблематизује се и то што је Влада у више наврата дијелила станове и кредите носиоцима судијске и тужилачке функције.

„Чињеница да је одређени број судија и тужилаца, укључујући и оне на вишим позицијама, добио станове или кредите под повољним условима, покренула је низ питања.“, стоји у документу Бисела, а преносе црногорски медији.

ЕУ наводи и да на пољу слободе говора остаје забринутост за медијске слободе у Црној Гори.

„И даље изостаје напредак у недавним и старијим случајевима озбиљних напада на новинаре, када је у питању идентификација починилаца и налогодаваца напада“, наводи се, између сталог, у „нон пејпер“ документу Европске комисије, који ускоро треба да буде достављен Црној Гори.

Спутник

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мишa Ђурковић: Дешавања у и око Црне Горе или Има ли Србија спољну политику

4.4 (7) Дешавања у и око Црне Горе, настала након ноћног усвајања насилног закона, покренула …

Црногорска дјеца апокалипсе!

4 (7) У овој последњој трећини јануара, док се припремамо да славимо Светог Саву који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *