Србија

И Младеновац на листи градова који нема исправну воду за пиће док рачуни редовно стижу!

НИ након четири дана од објаве да је санитарна инспекција Министарства здравља забранила коришћење воде за пиће из младеновачког водовода, грађанима ове поткосмајске општине није јасно да ли смеју да пију течност из чесме или не. То питање би требало да буде одгонетнуто у понедељак, када је заказан састанак санитарне инспекције, ЈКП “Младеновац”, Градског завода за јавно здравље, Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” и челника ове општине.

Најављени састанак требало би да разреши највећи недоумицу Младеновчана. Да ли да верују Градском заводу за јавно здравље, који тврди да је вода безбедна за употребу, или забрани коришћења чесмоваче, коју је донео санитарни инспектор на основу суперанализа рађених у “Батуту”.

“Окупљање” би требало и да разреши дилему чије анализе имају предност, “Батутове” или ГЗЗЈЗ, као и ко контролише квалитет чесмоваче. Да ли је ЈКП “Младеновац” задужен само за бактериолошку исправност, а за физичко-хемијску Завод? Можда ће и да се реши ко и како би требало да поступа и по чијем наређењу.

Из санитарне инспекције Министарства здравља тврде да им није познато зашто се уопште на јануарском рачуну за утрошак воде појавило обавештење да се решењем санитарног инспектора забрањује коришћење воде за пиће до добијања новог обавештења. А затим наводе:

– Решења о забрани воде за пиће, донета су 2012,2013. и 2014. године само за поједине делове водоводног система, на основу лабораторијских анализа Градског завода за јавно здравље и Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”. То је урађено због бактериолошке неисправности у три случаја и физичко-хемијске несиправности, због промењене боје, повећаног степена мутноће, повећане концентрације резидуалног хлора, гвожђа, мангана, нитрита и амонијака. Због свега наведеног, санитарни инспектор је против ЈКП “Младеновац” поднео пријаву Првом основном јавном тужилаштву у Београду због привредног преступа – истичу из санитарне инспекције Министарства здравља.

КВАЛИТЕТ ВАРИРА

Да квалитет воде у Младеновцу варира, наглашавају из санитарне инспекције.

– Сирова вода из више од 40 бушених бунара се без икаквог третмана и прераде хлорише и испоручује потрошачима. То је основни разлог зашто је немогуће стандардизовати параметре који се лабораторијски прате, па се повремено због различитих фактора у њој налазе вредности изнад прописаних.
Из овог министарства кажу и да током 2015. и 2016. није било нових забрана, али и да је према њиховим сазнањима ЈКП “Младеновац”, након пријема решења којим је забрањено коришћење воде за пиће, о том обавестило кориснике. Када и на који начин, у саопштењу не наводе.

– Градски завод за јавно здравље континуирано прати квалитет воде у Младеновцу и даје стручно мишљење у погледу здравствене исправности. Санитарна инспекција поступа у складу са стручним мишљењем овлашћене лабораторије Института, односно Завода.

Ипак, јасног одговора на питање “Новости” да ли је данас вода из младеновачког водовода за пиће, нема!

Из Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” потврђују да на захтев Санитарне инспекције Министарства здравља могу и раде суперанализе, односно испитивање квалитета воде без обзира на локацију водовода.

– Када је реч о суперанализи узорака воде из водовода у Младеновцу, можемо да потврдимо да је на захтев Санитарне инспекције рађена у 2012. години. Наглашавамо да континуиране анализе узорака воде редовно обавља Градски завод за јавно здравље Београд, а да се суперанализа узорака воде обавља на захтев Санитарне инспекције по потреби – истичу из “Батута”.

Кад се прокува вода, талог црне боје остаје на дну посуде

Потрошачи су пак с правом забринути. Желе да на време буду обавештени када јесте, а када није вода за пиће. Поучени искуством, знају да и кад је вода наоко најчистија, кад је прокувају, талог црне боје остаје на на дну посуде.

ЗАХТЕВАЈУ УМАЊЕЊЕ РАЧУНА

Одборничка група “Бели, само јако” покренула је питање квалитета воде пре шест месеци.

– Наше одборнике су тада прозивали да лажемо, а онда на јануарским рачунима истакнуто да је вода забрањена за пиће. Ми ћемо на следећој седници захтевати умањење рачуна за воду, пошто је потврђено да је техничка – истичу из ове групе.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!