И сланина постаје недостижна

И сланина постаје недостижна

Ових дана актуелни су нови ценовници у трговинама. Месне прерађевине скупље 22 одсто. Стручњаци процењују да су поскупљења основних животних намирница очекивана због суше

СЕПТЕМБАР је, како се и најављивало, донео дуг списак скупљих производа у овдашње продавнице, пре свега, хране и осталих кућних потрепштина. Поједине месне прерађевине скупље су, тако, и до 22 одсто. Стишњена шунка уместо 610 сада кошта 740 динара за килограм, а увозна пилећа прса у омоту скупља су за око 135 и достижу 911 динара. Салама “поли” од 500 грама са 350 поскупела је на округло 400 динара, а по новом ценовнику иста количина “поли лајта” продаје се по 433 динара. За 12 одсто повећана је и цена домаће саламе “гала”, као и кобасица приватних робних марки. За десетак одсто поскупеле су и пилеће виршле, а паковање од 200 грама уместо 133 од среде кошта 145 динара.

Замрзнуто мешано поврће скупље је за 12 одсто, тако паковање од 450 грама уместо 88 кошта 99, кукуруз шећерац и боранија исте грамаже догурали су до 100, а спанаћ је премашио 120 динара. Нова цена за замрзнуте паштете је 162, а кечап од 300 грама сада је 239, скупљи за 40 динара.

У радњама готово да нема производа који овог месеца није поскупео. Лигње у паковању од 500 грама уместо 449 коштају 500, а килограм ослића је са 480 поскупео на 521 динар.

Стручњаци процењују да су поскупљења основних животних намирница очекивана. Суша је довела до пада пољопривредног рода, а то до виших цена пољопривредно-прехрамбених производа.

– Стална поскупљења нарочито хране условиће даљи пад ионако ниске куповне моћи становништва – коментаришу економисти. – Много више пара грађани ће у наредном периоду издвајати за куповину хране, што је тенденција у сиромашним земљама.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

До када ће месо остати овако скупо

До када ће месо остати овако скупо

Малопродајне цене свињетине и јунетине у месарама држе се и даље на високом нивоу. Према …

После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената...

После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената…

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је струја за фирме и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *