Насловна / Србија / Економија / И вишњари огорчени, за откупну цену вишње од 35 динара по килограму неће ни да је беру!

И вишњари огорчени, за откупну цену вишње од 35 динара по килограму неће ни да је беру!

Ниш — Берба вишања на подручју општине Мерошина је почела, али велико је питање да ли ће бити настављена јер је откупна цена свега 35 динара.

Директор задруге “Облачинска вишња” Душан Миладиновић казао је да су произвођачи огорчени и да по садашњој цени “вишњу сигурно неће много да беру”.

“Берба је кренула са откупном ценом од 40 динара, али је већ после два дана цена пала на 35 динара. Разговарали смо са свима, и са власницима хладњача и откупљивачима, и сви кажу да ту цену диктира тржиште”, истакао је Миладиновић.

Он је рекао да ће задругари покушати да заједно са представницима општине Мерошина уговоре састанке у Влади Србије, јер су свесни чињенице да сами на локалу не могу ништа да учине.

Миладиновић је пре почетка бербе вишања рекао за Бету да откупна цена не би смела да буде мања од 50 динара.

“Берачима се берба плаћа 15 до 20 динара по килограму, а исто толико износе трошкови обраде, осигурања, ђубрива. Никакву зараду произвођачи немају са ценом од 40 динара, а са нижом ценом су у губитку”, нагласио је Миладиновић и додао да је квалитет вишања и ове, као и прошле године одличан.

Он је подсетио да је прошле године откупна цена вишања била 80 и 90 динара.

Општина Мерошина спада у највеће произвођаче вишања у Србији са око 2.000 хектара вишњика и годишњим родом између 100.000 и 150.000 тона.

У Секретаријату за пољопривреду града Ниша казали су да у нишком крају откупна цена вишања и даље износи 40 динара, као што је то била и на почетку бербе пре недељу дана.

ИЗВОР: Б92

Актуелно

Због лоше откупне цене, шљива за ракију

У РЕКОВАЧКОЈ општини почела је берба шљива и купина. Произвођачи шљиве нису задовољни откупном ценом …

Киша и цена пшенице муче ратаре

Овогодишња жетва пшенице, која је почела пре месец дана, још није завршена због кише. Приноси …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *