Има ли двојац Тачи—Чанак заједничког кормилара?

Има ли двојац Тачи—Чанак заједничког кормилара?

Тачија би требало хапсити. Ако ни због чега другог, а има толико тога, оно због најновијег предлога. За Чанка је довољно игнорисање.

У две српске аутономне покрајине, два политичара која то никад била нису, из две различите побуде, траже једну исту ствар. Хашим Тачи, нажалост још на слободи, и Ненад Чанак, нажалост још без дружења са пензионерима на Петроварадину — захтевају референдум.

Коме прети опасност Тачи је, преко свог посланика Хаита Хасанија, отишао доста даље од колеге из северне покрајине и поручио да „Косово“ треба да референдумски одлучи о уједињењу са Албанијом. Чанак пак никад и није причао о уједињењу већ о аутономији у различитим модалитетима у различитим периодима, а тренутно хоће изјашњавање о Статуту Војводине и Новом Саду као главном граду. Тачи, преко туђих уста, шаље превише опасне поруке које драматично — па и овако реторички — могу да поремете политичку архитектуру на Балкану. Међутим, конзистентан је и ради оно што му је одувек својствено — не бира средства до циља. То је опасно по све грађане.

Чанак је све осим конзистентан, али и он ради оно што му је одувек својствено — даје бомбастичне изјаве, а циљ помера напред или назад, лево или десно зависно од политичке му комбинаторике. То је погубно по гласаче Лиге социјалдемократа Војводине.  

Које су могуће последице

Што се тиче Тачија, пре референдума о припајању нечега што он зове држава, потребно је референдумски а не терористички створити државу. Косово и Метохија су у Србији, а нико у Србији не жели уједињење са Албанијом. Злочинцима у краватама једва иде калемљење самопроглашене државности, а камоли уједињење са Албанијом, али нас историја овог човека и покрета коме је припадао тера на велики опрез. Код Чанка је ситуација доста једноставнија. Он је пајац, а такви пуне странице новина које трају један дан. И тако до следећег гафа. Нови Сад може да буде главни град — наравно, ако то грађани одлуче, али главни град Србије. Све остало је таласање које на концу може понукати неког далеко озбиљнијег од овог шоумена у политици да затражи и веће дистанцирање од Србије. Тачија би, дакле, требало хапсити. Ако ни због чега другог, а има толико тога, оно због најновијег предлога. За Чанка је довољно игнорисање.

Овај двојац не весла заједно, мада посредно могу имати заједничког кормилара. Поруке које шаљу стварају веће или мање таласе. А пошто бура на Балкану непрекидно траје, најбоље би било да бар они нестану из политичког живота.

Ненад Зорић, Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Теби смраду то није сметало да се са тим касапином братски изљубиш! (видео)

Теби смраду то није сметало да се са тим касапином братски изљубиш! (видео)

Шеф српске дипломатије и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић одговорио је на најаве из …

ЛСВ и Војвођанска партија договориле рад на формирању Војвођанског фронта

ЛСВ и Војвођанска партија договориле рад на формирању Војвођанског фронта

На данашњој заједничкој седници Председништва Лиге социјалдемократа Војводине и Војвођанске партије утврђено је да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *