fbpx

Мења се систем лекова на рецепт. Има ли места паници?

0
(0)

У Министарству здравља кажу да нема разлога за панику у вези са предлогом Светске банке о новом моделу набавке лекова на рецепт.

Из тог министарства кажу и да ће одлука о евентуалној промени бити донета тек када се размотре све предности и могући недостаци новог модела.

Модел набавке лекова који предлаже Светска банка подразумева увођење централизоване јавне набавке лекова на рецепт по генеричком називу ИНН (међународни незаштићени назив лека или назив лека по саставу) за лекове са А листе који се у потпуности издају о трошку осигурања уз партиципациију од 50 динара по кутији и са а1 листе за које постоји процентуално учешће у цени лека од 10 до 90 одсто. Лекови би се набављали на тендеру, по критеријуму најниже цене.

Нови модел би, према пројекцији Светске банке, омогућио уштеду од 50 милиона евра годишње, али у удружењима пацијената и међу лекарима постоји страх да би се тиме значајно сузила могућност избора терапије.

Највише их плаши да би пацијенти у том случају о трошку осигурања могли да добију углавном само један лек, док би генеричке паралеле, односно лекови других произвођача истог хемијског састава, али другачијег назива, морали да купују.

– Оно што буде повољније по државу, то ће се примењивати. Али су битни и сигурност и квалитет, као и да грађани у сваком моменту знају да имају лекове – каже министар Златибор Лончар. Он је додао да су у питању исти лекови и да ће разлика бити само у називу, а састав је исти.

– Одлуку нећемо донети преко ноћи и нећемо себе довести у ситуацију да после имамо проблема са обезбеђењем лекова – истакао је Лончар.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија једна од најкорумпиранијих земаља у Европи

4.7 (16) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић навела је да ниједан извештај …

Милован Бојић набавио непоуздане тестове на корону од бизнисмена осумњиченог за криминал

5 (2) Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, набавио је брзе тестове на …

2 Коментара

  1. Ako je to isto kao sa softverom za zakazivanje pregleda koji je Hrvatska odbacila kao los a nasi genijalci kupili i od tada nikada nema mesta za neki pregled onda bolje ne menjajte nista.

  2. „Лекови би се набављали на тендеру, по критеријуму најниже цене.“

    Super i onda svo gerericko djubre sa zapada dodje kod nas. Trebaju mi pokusni kunici za nove lekove pa odabrali Srbiju sa ovakvom nesposobnom vlascu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *