Инфлација се наставља и у 2022: Најављена нова поскупљења

Инфлација се наставља и у 2022: Најављена нова поскупљења

И 2021. била је година пандемије, у којој је фокус економске политике био на опоравку привреде… Из врха државе кажу да је година била успешна, да су финансије стабилне и да ће – упркос енергетском колапсу – на даље бити довољно енергената. Али, у наредну годину улазимо са најавама да ће цене животних намирница наставити да расту. Након привреде – од марта, највероватније, скупља струја чека и грађане.

Бољи животни стандард – такво новогодишње обећање дали су државни функционери грађанима Србије, уз уверавања да пара у буџету има и да ће то осетити сви. Са аспекта економије за власт је 2021. била година раста и опоравка, али су за грађане поскупљења обележила последњих 12 месеци.

Кроз призму статистике, година на измаку изгледа овако: привредни раст у 2021. години, према званичним подацима, износи 7,5 одсто. Ову годину обележила је инфлација и поскупљења – годишња стопа инфлације у Србији је 7,8 одсто. Јавни дуг је на 56,9 одсто. Власт је најавила да ће следеће године у фокусу бити раст: привреде и животног стандарда, па најављују повећање плата у јавном сектору и пензија, али и исплату једнократне помоћи – медицинским радницима 10.000, а пензионерима 20.000 динара.

„Плус“ какав ће Србија имати у привредном расту, каже председник државе, биће највећи у Европи. И министар финансија, поносан, честита грађанима Нову годину и каже: јавне финансија никада стабилније.

„Моје обећање је да ћемо и даље водити одговорну економску политику, која је усмерена ка подизању животног стандарда – да не заборавим: нама је и даље основа наше економске политике програм Србија 2025, циљамо просечну плату у децембру 2025. године од 900 евра, циљамо пензију од преко 400 евра“, казао је Синиша Мали.

Из државне касе, од новца свих грађана, власт је од почетка пандемије за помоћ привреди и грађанима издвојила 8,7 милијарди евра, а следи и по 100 евра младима од 16 до 29 година. Све се то финансира додатним задуживањем земље, упозоравају економски аналитичари.

„Одакле њима паре, оно што смо се шалили – они као да су продали неку своју дедовину па су одатле ставили у буџет. А они се задужују, то је позната ствар – у наше име. Ове године јавни дуг је повећан за три милијарде евра – знате шта је три милијарде евра? То је подељено овако… Лако је на тај начин водити домаћинство“, оценио је економски новинар Мијат Лакићевић.

Оптимистична обећања власти о бољем животу, међутим, кваре вести да у 2022. грађане чекају и поскупљења: због инфлације биће веће цене горива и струје за привреду. Министарка енергетике каже: струја и гас за домаћинства неће поскупети. Бар не за сада.

„Имаћемо довољно енергије и енергената. Цене што се тиче домаћинстава и за струју и за гас и за топлотну енергију – сигурно до краја грејне сезоне, што је март, крај марта – остати непромењене, неће се повећавати“, изјавила је Зорана Михајловић.

Све ће се то одразити и цене животних намирница, а из Фискалног савета упозоравају да је то и економски и социјални проблем, јер на храну најсиромашнији грађани троше највећи део свих прихода. Зато ће најважнији задатак у 2022. бити: укочити инфлацију.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РЕСЕТУЈУ И ШВЕЂАНЕ! Енергетска криза у Шведској, цена струје скочила 266% у децембру

РЕСЕТУЈУ И ШВЕЂАНЕ! Енергетска криза у Шведској, цена струје скочила 266% у децембру

Шведска влада издвојила је 670 милиона долара као компензацију домаћинствима због драстичног раста цена струје, …

Мађарска снижава цене шећера, брашна, сунцокретовог уља, млека и две врсте меса

Мађарска снижава цене шећера, брашна, сунцокретовог уља, млека и две врсте меса

МАЂАРСКА је одлучила да врати цене најважнијих прехрамбених производа на ниво из октобра, изјавио је …

Један коментар

 1. КУДА ТЕЧЕ НАША “РЕКА”?

  Наша “река” не престаје са током. Власти нас непрестано бомбардују са својом “истином”, како нам је добро и напредујемо изнад Европе. Нама те приче ништа не доносе, а терају нас да попијемо, радимо зарадимо нешто мало како ствари стоје. Отприлике доживљавамо судбину тенисера Ђоковића, он у Аустралију , ми овде.

  ♣ Они који желе далеко да се чују, јако лупају.
  ♣ На државним функцијама су постављени најспособнији. Снашли се куповином диплома или плагирали докторате.
  ♣ Учили се на туђим грешкама. Зато мање праве своје грешке. Да, краду без грешке.
  ♣ Да би боље певали, певачи пију јаја, а ухапшени батине.
  ♣ Наше неписано правило, моје грешке учинио је неко други.
  ♣ Грешим, ал’ грешке пребацујем другоме. Правило наше демократије.
  ♣ Када ја украдем, нисам ја. Крив је тај?
  ♣ Паметан пијанац само пије, а друг му сломи празну чашу.
  ♣ Када се напијем глава мене боли, а не другога. Repetitio est mater studiorum.
  ♣ Сваки посао има краја, а ја пијем не до краја већ, док се напијем.
  ♣ Када почнем да пијем пиће је сјајне боје, а када се напијем промени боју. Постаје тамније.
  ♣ Било шта да пијем пиво, ракија или вино сутра глава никако да ме мине.
  ♣ Која правда, ја пијем, ја платим, а мене боли глава.
  ♣ Пијем пре Нове године, пијем на Новој години и пијем током целе године. Цех плаћам лично парама и главобољем.
  ♣ Када чујем на ТВ да смо најбољи у Европи, радо се опустим. Пола месеца гладујем, затим трпим.
  ♣ Трошкове Рио Тинта, хаварије у ЕПС-у, промашене инвестиције- боли глава. На крају плати народ за промашаје крив је народ. Правда се ту завршава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *