Хроника

ИНСАЈДЕР: Галеника – Пљачка под заветом ћутања (видео)

Галеника – фабрика лекова која је 70 година била стратешки важна компанија за државу – због лекова које производи, здравственог система Србије, али и фармацеутског тржишта – на крају је продата као пропала и презадужена компанија.

До 2009. године представници власти тврдили су да Галеника не сме бити продата по цени мањој од 200 милиона евра. У међувремену су улагали у развој, односно прављење нове фабрике у коју је уложено 50 милиона евра. 2016. године држава је тражила стратешког партнера за Галенику. Тада је за само 25 посто Галенике почетна цена коју је одредило Министарство привреде била седам милиона евра. Само годину дана касније почетна цена, за готово сто посто Галенике, износила је један евро.

Све то показује да они који су одговорни за спровођење приватизације нису имали јасан план шта је најбоље за државу и грађане.

Од стратешки важне компаније до компаније која је терет за државу прошло је 10 година. У том периоду Галеником углавном руководе партијски кадрови. Фабрика лекова успева нешто што је незамисливо у фармацеутској индустрији – да послује са губитком.

Држава је 2017. године понудила на продају капитал Галенике у који спадају и дугови, али и имовина по почетној цени од један евро уз образложење да је укупан дуг Галенике 264 милиона евра, односно да је за 152 милиона евра дуг већи од вредности имовине коју Галеника има.

Инсајдер.нет

оментара

  1. “Влада је успела”, па браво за успех премијерко! Шта је онда неуспех? Од фабрике којој је здравство дуговало новац за лекове два квартала( на нивоу године) дошло се до драстичне задужености. Не треба ту много памети, него она мотка којој не сме измаћи цела постава СПС, СНС, Демократске странке….

    1. Треба ЊИМА, СВИМА РЕДОМ нешто много озбиљније од мотке !
      ОДАВНО СУ ТО ЗАСЛУЖИЛИ ЗА ОГОЉЕНИ АНТИСРБИЗАМ КОЈИ ЗАСТУПАЈУ.

  2. Ако се испита мало боље, наћи ће се да је немачки бајер платио 30милиона евра на приватен рачуна батице андреја да се Галеника упропасти и затвори, како би нам продавали своје лекове…..

  3. Треба их све на јарбол испред скупштине, али ДО ЈЕФНОГА која седе у влади и у парламенту….

  4. Поступак инициран страним економским саветницима. Поробљавање колоније. Све је то криминал, али далеко изнад могућности самог поштеног србског народа. Међу нама не живе само срби. Има и паразита.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!