fbpx
Насловна / Србија / Инсајдер: Србија није ни тражила дозволе за увоз мигова

Инсајдер: Србија није ни тражила дозволе за увоз мигова

Србија још није тражила дозволе за увоз руских борбених авиона МИГ 29, иако су представници власти више пута најављивали да авиони стижу ускоро, преноси портал Инсајдер.нет и наводи да су дозволе неопходне како би авиони уопште кренули ка Србији, а требало би да их тражи увозник, у овом случају Југоимпорт СДПР.

Дозвола је предуслов за увоз наоружања и војне опреме, у коју спадају и борбени авиони и опрема на њима, па је Инсајдер истог дана када је то Ђорђевић изјавио од Министарства трговине тражио дозволе које су дате за тај увоз.

– Обавештавамо вас да смо увидом у базу података Министарства утврдили да до данас није поднет ниједан захтев за увоз авиона типа Миг 29 из Руске Федерације – стоји у одговору на захтев за приступ информацијама од јавног значаја, који је редакција Инсајдер послала Министарству трговине.

Потврду о крајњем кориснику такође издаје Министарство трговине.

За увоз наоружања и војне опреме неопходно је да увозник има „енд јузер сертификат“, односно потврду о крајњем кориснику, као и потписан уговор, а онда мора да тражи дозволу за увоз, која се издаје на годину дана.

У складу са законом, за добијање дозволе увозник би морао да наведе све податке о фирми, као и укупну вредност наоружаја и војне опреме.

Новинари Инсајдера су од Министарства тражили и те податке, али је из одговора јасно да ниједан неопходан документ још није издат.

Дозвола за увоз или извоз наоружања и војне опреме може бити издата и у року од 24 сата, али само када се ради о испуњавању обавеза Србије које „проистичу из међународних споразума и чланства у међународним организацијама, учешћа у мултинационалним операцијама или међународним вежбама, које се изводе на или ван територије Србије“, наводи Инсајдер.

Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија од данас власник још четири „МиГ-а 29“

Делегација Министарства одбране Републике Србије и Ратног ваздухопловства ВС, коју је предводио министар одбране Александар …

Вучић преко Фратинија купио лажну награду, режимски и окупациони медији од тога направили спектакл

Док безмало сви већи домаћи медији брује о томе како председник Србије добија венецијанску награду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *