fbpx

Инсајдер: Србија није ни тражила дозволе за увоз мигова

0
(0)

Србија још није тражила дозволе за увоз руских борбених авиона МИГ 29, иако су представници власти више пута најављивали да авиони стижу ускоро, преноси портал Инсајдер.нет и наводи да су дозволе неопходне како би авиони уопште кренули ка Србији, а требало би да их тражи увозник, у овом случају Југоимпорт СДПР.

Дозвола је предуслов за увоз наоружања и војне опреме, у коју спадају и борбени авиони и опрема на њима, па је Инсајдер истог дана када је то Ђорђевић изјавио од Министарства трговине тражио дозволе које су дате за тај увоз.

– Обавештавамо вас да смо увидом у базу података Министарства утврдили да до данас није поднет ниједан захтев за увоз авиона типа Миг 29 из Руске Федерације – стоји у одговору на захтев за приступ информацијама од јавног значаја, који је редакција Инсајдер послала Министарству трговине.

Потврду о крајњем кориснику такође издаје Министарство трговине.

За увоз наоружања и војне опреме неопходно је да увозник има „енд јузер сертификат“, односно потврду о крајњем кориснику, као и потписан уговор, а онда мора да тражи дозволу за увоз, која се издаје на годину дана.

У складу са законом, за добијање дозволе увозник би морао да наведе све податке о фирми, као и укупну вредност наоружаја и војне опреме.

Новинари Инсајдера су од Министарства тражили и те податке, али је из одговора јасно да ниједан неопходан документ још није издат.

Дозвола за увоз или извоз наоружања и војне опреме може бити издата и у року од 24 сата, али само када се ради о испуњавању обавеза Србије које „проистичу из међународних споразума и чланства у међународним организацијама, учешћа у мултинационалним операцијама или међународним вежбама, које се изводе на или ван територије Србије“, наводи Инсајдер.

Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ: Постојећи модел европских интеграција је пропао

0 (0) Институт Европска иницијатива за стабилност (ЕСИ) тврди да је постојећи модел европских интеграција …

ПОРУКА ЕУ ЗА СРБИЈУ: Нисте добродошли у ЕУ, период проширења је завршен!

4.3 (7) После петнаест година кандидатског стажа Северне Македоније, после десет препорука Европске комисије о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *