Инвеститорка почела уклањање нелегалног објекта на Панчићевом врху, радови нису пријављени

3
(2)

Инвеститорка нелегалног објеката на Панчићевом врху на Kопаонику Снежана Митковић, више од две године од када је грађевинска инспекција први пут наложила рушење, отпочела је самостално уклањање објекта. Kако је Инсајдеру речено у ЈП „Национални парк Kопаоник“, то је потврђено дежурним чуварима који су на терену зетекли раднике који уклањају цреп са крова нелегалног објекта.

Нелегални објекат на Панчићевом врху / Фото: Приватна архиваНелегални објекат на Панчићевом врху / Фото: Приватна архива
Дежурни чувари Националног парка Kопаоник током обиласка терена затекли су раднике који на објекту уклањају цреп са крова. Kако је Инсајдеру речено у НП Kопаоник, чуварима је тада менаџер ресторана који је отворен у нелегалном објекту, рекао да уклањају објекат.

„Чуварима је речено да они демонтирају објекат у сопственој режији. Почели су од крова, уклањају цреп, износе намештај, а затим и све остало“, наводе у НП Kопаоник. Чуварима је речено и да ће сутра на терену бити ангажован и већи број радника.

Инвеститорка је, међутим и у овом случају прекршила закон јер је било какве радове морала да пријави. Kако је Инсајдеру потврђено, радови нису пријављени ни грађевинској инспекцији, нити НП Kопаоник.

Одлука инвеститора да сам уклони објекат уследила је само два месеца након што је министар полиције Небојша Стефановић рекао да ће објекат бити срушен најкасније до краја године.

“Неспорно је да је објекат нелегалан и биће срушен до последње цигле. Неће остати трунчица од њега. Показаће се владавина права”, рекао је Стефановић тада.

Иначе, према Закону о планирању и изградњи, обавеза инвеститора је да сам сруши нелегални објекат. Уколико то не уради, рушење организује, у овом случају, Републичка грађевинска инспекција тако што ангажује за то грађевинску фирму након чега се трошкови рушења наплаћују инвеститору.

За инвеститора је далеко јефтиније да сам уклони објекат, јер се понуде фирми за рушење објеката ове величине крећу и до 250.000 евра.

Заказано рушење одложено због одбијања полиције да пружи асистенцију
Због одбијања полиције да пружи асистенцију инспекторима, рушење заказано за 7. август прошле године је одложено дан раније.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, позивајући се на закон, одбио је да обезбеди асистенцију полиције без доказа да је пре тога покушано рушење.

С друге стране, уз образложење да не жели да угрози безбедност својих запослених, Министарка грађевинарства Зорана Михајловић одбила је да без асистенције полиције спроведе рушење нелегалног објекта. Тако се случај нелегалног здања на Панчићевом врху нашао у пат позицији и такво стање траје већ годину дана.

Ствар није решена ни након усвојених измена и допуна Закона о планирању и изградњи у децембру 2018. године. Министарка Зорана Михајловић је наиме почетком 2019. на питање Инсајдера рекла да је сада на неки начин стављена законска обавеза да Министарство унутрашњих послова помогне и асистира у рушењу нелегално изграђених објеката.

„Ми ћемо цео процес још једном поновити, али не желим да и једног јединог тренутка неко буде угрожен када говоримо о рушењу било којег нелегално изграђеног објеката“, рекла је тада Михајловић.

Статус кво је трајао годину дана.

Нелегална градња на Kопаонику уз помоћ појединих надлежних институција

Kако је открио Инсајдер у емисији „Врх безакоња“, нелегална градња на Панчићевом врху у Националном парку Kопаоник, одвијала се скоро годину дана без икаквих проблема, наочиглед надлежних институција, па чак и уз помоћ неких од њих.

Грађевинска инспекција Министарства грађевинарства реаговала је на бесправну градњу тек након интересовања медија, али радови на изградњи бесправног објекта у коме је отворен чак и ресторан, нису стали чак ни након решења о рушењу које је Министарство грађевинарства издало 24. јануара 2018.

Kако је открио Инсајдер, после решења о рушењу у Министарство је стигао захтев за легализацију у коме се наводи да је нелегални објекат постојао 2014. што како је открио Инсајдер није тачно. Захваљујући том антидатираном документу, који је у име инвеститорке Снежане Митковић доставила општина Брус, рушење бесправног објекта је одложено.

Након тога Министарство грађевинарства је поднело кривичну пријаву против председника Општине Брус Милутина Јеличића због сумње да је починио кривично дело трговине утицајем и две кривичне пријаве против инвеститорке Снежане Митковић, због нелегалне градње и фалсификовања службених исправа. Поднета је кривична пријава и против директора Скијалишта Србије Дејана Ћика који је омогућио нелегалном објекту да користи воду и струју преко тог предузећа, што је кривично дело. Тужилаштво је у међувремену одустало од гоњења Дејана Ћика уз услов да у хуманитарне сврхе уплати 150.000 динара.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend