Истраживачи тврде да имају доказе је Кина створила Ковид-19

Истраживачи тврде да имају доказе је Кина створила Ковид-19

Предстојећу књигу медији рекламирају као потенцијални доказ да је Kина створила вирус САРС-КоВ-2. Њихов наратив је заснован на јавно доступним документима и није у складу са оним што су америчке обавештајне службе саопштиле јавности.

Садржај књиге под називом „Вирално: Потрага за пореклом ЦОВИД-19“ је анализирао један од њених коаутора, Мет Ридли, у Дејли Мејлу. Таблоид је тврдио да ће аутори књиге понудити доказе да је пандемија Цовид-19 могла да почне као „цурење корона вируса из лабораторије на којем је могуће извршен инжењеринг” и што је праћено „прикривањем епских размера”.

Чланак је објављен неколико дана након што су америчке обавештајне службе скинуле тајност са сопствене процене порекла болести. Извештај америчке Kанцеларије директора националне обавештајне службе (ОДНИ) и мишљења „интернет детектива“ који стоје иза књиге доста се разликују.

„Вирал“ обећава читаоцима „занимљиву детективску причу“ засновану на открићима групе ДРАСТИЦ (Децентрализовани радикални аутономни тим за претрагу који истражује Цовид-19). Они су скуп људи из целог света који покушавају да користе доступне обавештајне податке, или ОСИНТ, да утврде порекло Цовид-19.

Један члан је анонимна особа која живи у Индији, која носи назив „Трагач“. Индијски медији описали су га као човека у двадесетим годинама који је „архитекта, режисер и бивши наставник“. Рекао је да је користио „ОСИНТ вештине (као што су напредни Гоогле трикови, Булови оператори претраге итд.)“ у потрази за истином.

ИСТРАЖИВАЧИ ТВРДЕ ДА ИМАЈУ ДОKАЗ ДА ЈЕ „KИНА СТВОРИЛА КОВИД“, УПРKОС ТОМЕ ШТО АМЕРИЧKА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА СЛУЧАЈНО ИЛИ НАМЕРНО НЕМА ДОKАЗЕ О ТОМЕ

Идеја о компјутерском аматеру који користи луде вештине да састави истину из информација доступних свима на интернету тешко да је оригинална. Тхе Неw Yорк Тимес је, на пример, промовисао Елиота Хигинса као погодног да уради управо то са Сиријом, не због „било каквог посебног познавања међународних сукоба или дигиталних података“, већ због „сати које је провео играјући видео игре, што му је, како је рекао, дало идеју да се свака мистерија може разоткрити”.

Чини се да Ридлијево препричавање ДРАСТИЦ-овог рада не нуди никакве нове чињенице о Цовид-19 и кинеским истраживањима патогена. Прича о њиховој истрази о „највећој мистерији нашег живота“ повремено направи неке необичне преокрете.

Шта је рекао Ридли:

Описујући рад који су урадили научници са Института за вирусологију у Вухану (WИВ), Ридли је рекао да су истраживачи „синтетизовали и променили ДНK да би убацили специфичне секвенце“. Импликација је да је овај рад можда резултирао стварањем САРС-ЦоВ-2, вируса који изазива Цовид-19. Тај вирус уопште нема ДНK – његов генетски код се чува у облику РНK.

Ридли цитира америчке обавештајне изворе који су рекли да су „три рана случаја Цовид-19 били радници Института за вирусологију у Вухану“. Та информација је директно адресирана у ОДНИ процени. Речено је да извештаји да је неколико лабораторијских истраживача имало „симптоме у складу са КОВИД-19 у јесен 2019. не представљају дијагностику порекла пандемије“.

Извештај ОДНИ заправо наглашава да америчка обавештајна заједница не верује да је Kина имала било какво предзнање о Цовид-19. У њему се наводи да је лабораторијско порекло болести вероватно, али су сценарији које сугеришу далеко мање драматични. Речено је да се неко у лабораторији могао заразити током узимања узорка, да је имао асимптоматски случај и да је несвесно инфекцију вратио у Вухан. Или су научници можда погрешно руковали узорком који још увек није секвенциран током експериментисања.

Есеј који је објавио Маил посвећује велику пажњу такозваним „местима цепања фурина“ (ФЦС), карактеристикама у спајк протеинима за које научници верују да су дали САРС-КоВ-2 побољшану способност да инфицира људске ћелије, у поређењу са његовим блиским сродницима. Ридли је сугерисао да су истраживачи WИВ-а могли да вештачки додају ову функцију вирусу.

За разлику од тога, процена ОДНИ каже да Kина није развила САРС-КоВ-2 као биолошко оружје и да вирус вероватно уопште није генетски модификован. Наводи се да је академска литература известила да је ФЦС „идентификован у природним корона вирусима на истој генетској локацији као ФЦС у САРС-КоВ-2“, што сугерише да је та особина можда стечена „природном рекомбинацијом са другим вирусом“.

„Вирално“ ће вероватно имплицирати да је WИВ спроводио тајне експерименте са узорцима коронавируса прикупљеним у напуштеном руднику бакра који се налази у округу Мојианг, Јунан. Рудник је озлоглашен по инциденту из 2012. године у којем се шест радника разболело, показујући симптоме сличне пнеумонији, а тројица су касније умрла. Чланови ДРАСТИЦ-а сумњају на везу између тих случајева и Цовид-19. Истраживачи са WИВ-а рекли су да је рударе убила гљивична инфекција.

Научници WИВ-а су неколико пута посетили рудник како би прикупили узорке. Ридли је рекао да „не знамо да ли су посете настављене после 2015. године” и „које су вирусе могли да пронађу између 2016. и 2019. године”.

Kоаутор књиге је признао да „теорија природног порекла и даље остаје веродостојна и да заслужује одговарајућу истрагу“, пре него што је оптужио Kину да не дозвољава „потпуну и веродостојну истрагу“ о пореклу Цовид-19. У томе се, барем, ДРАСТИЦ и ОДНИ потпуно слажу.

Реагујући на извештај ОДНИ, Kина је истрагу означила као ненаучну и политички мотивисану.

Милена Стојковић

Нулта Тачка/РТ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кина припрема ударни ХИПЕРСОНИЧНИ ДРОН за масовну производњу!

Кина припрема ударни ХИПЕРСОНИЧНИ ДРОН за масовну производњу!

Kина је направила дрон који брзином надмашује руску хиперсоничну ракету Авангард. Дрон може да постигне …

Русија диверсификује тржиште, јефтини природни гас уместо у ЕУ извози у Кину

Русија диверсификује тржиште, јефтини природни гас уместо у ЕУ извози у Кину

Односи Русије и САД дефинитивно су дошли до колапса након бескрајне серије љубазних „црвених“ упозорења …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *