Фото: А. Станковић

Из Дома здравља на Палилули прошле године отишло чак 40 лекара

1
(2)

ТОКОМ прошле године, због преласка у приватну праксу, промене радног места, пензионисања и одласка у иностранство, из Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули отишло је 40 лекара. Ова здравствена установа је делимично надоместила мањак кадра, конкурс је и даље у току, а док се не оконча и не стигну млади лекари са специјализације, помоћи ће и КБЦ Звездара.

Према речима др Александра Стојановића, директора ДЗ „Др Милутин Ивковић“, трећина лекара, од оних који су напустили Дом здравља, отишла је у пензију. Тако је ова здравствена установа остала без два офталмолога, психијатра, двоје лекара интерне медицине, три педијатра, два радиолога… Остали су лекари опште медицине који су, углавном, прешли у другу државну здравствену установу.

– Пре четири године послали смо одређени број младих лекара на специјализацију из офталмологије и гинекологије, који ће се вратити од септембра – каже др Стојановић. – Уз одобрење владине Комисије за пријем, на њихова места су примљени лекари, док они не заврше специјализацију. Пошто су од 1. јануара сви домови здравља прешли у надлежност Министарства здравља, упутио сам допис директору КБЦ Звездара да нам одобри специјалисте оториноларингологије и педијатра.

Наш саговорник истиче да су, по окончању специјализације, лекари у обавези да у матичном дому здравља раде најмање двоструко дуже него што је трајало усавршавање, што је за већину осам година. Он сматра и да је повећање плата здравственим радницима знатно утицало на смањење броја лекара који одлазе у иностранство, а код медицинских сестара и стопирало напуштање Србије.

Директор наводи да се специјалисти за ухо, грло и нос најмање јављају на расписане конкурсе за пријем нових лекара, док са осталим специјалистима није било проблема.

ИНВЕСТИЦИЈА У БОРЧИ

Палилулски дом здравља у свом саставу има 37 јединица и службу судске медицине за цео Београд, те брине о здрављу више од 400.000 грађана.
– У новембру ће бити завршен дом здравља у Борчи – каже др Стојановић. – Житељи насеља на левој обали Дунава ће добити специјалисту ОРЛ, офталмолога, радиолога и психијатра, који досад тамо нису постојали. У стални радни однос биће примљено 60 здравствених радника и другог особља, а грађани ће на једном месту моћи да обаве све специјалистичке прегледе, без потребе да долазе у град.

Б. Борисављевић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АФП: Београд једини у Европи пушта отпадне воде у Дунав

5 (2) Агенција Франс прес у репортажи о нерешеном питању пречишћавања отпадних вода у Србији …

Јединствен у свету: Завршен мозаик у Храму Светог Саве (фото)

5 (2) У Храму Светог Саве и око тог сакралног објекта радови су у завршној …

2 Коментара

  1. Vaš sagovornik je „zaslužan“ za rasterivanje kadra iz Doma zdravlja. Njegove mobing torture su zaslužni. Čovek uredno gubi sporove i plaća sa rn ustanove… I lista njegovih „uspeha“ je poveća. Nema i stitucoje u gradu od inspekcije, gradskog sekretarijata… koji nisu upoznati s njegovim uspesima

  2. Какав преседник, такав и министар, какав министар, такав директор дома здравља….
    Па неће ваљда министар такав какав је поверити управљање дома здравља, честитом, поштеном и стручном…
    Наши министри здравства обогаљују здраство, где стижу и колико стижу. За баналне интервенције иду у иностранство, високо морални људи нема шта………….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *